dla kocuruf matematycznyh heehehehe
pszystoiny nieznajomek: dana jest funkcia f(x)=log(1/2x2+(m+1)x−m−1). dla jakich wartości parametru m dziedziną tej
funkcji jest zbiur liczb rzeczywistych?
12 mar 11:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
innymi słowy ... dla jakiego parametru 'm'
1/2x2+(m+1)x−m−1 > 0
rozwiąż nierówność
12 mar 11:31
12 mar 11:33
irena_1:
Liczba logarytmowana musi być dodatnia
Wykresem jest parabola z ramionami skierowanymi do góry.
Nierówność jest spełniona dla każdej liczby rzeczywistej, jeśli Δ<0
| | 1 | |
Δ=(m+1)2−4* |
| (−m−1)=m2+2m+1+2m+2=m2+4m+3<0 |
| | 2 | |
Δ
1=16−12=4
| | −4−2 | | −4+2 | |
m1= |
| =−3 lub m2= |
| =−1 |
| | 2 | | 2 | |
m ∊ (−3; −1)
12 mar 11:34