twierdzenie pitagorasa w układzie wspołrzednych
ziba: 1. Oblicz odległości podanych poniżej punktów od początku układu współrzędnych.
A=(3,4) B=(1,3) C=(−8,6) D=(−3,−3) E=(12,−5)
2. Które z poniższych punktów leżą na okręgu o środku w początku układu współrzędnych i
promieniu 10 ?
A=(5,−7) B=(√19,9) C=(3√11,−1) D=(−2,8)
6 gru 16:42
ula: zastosuj wzór odległości punktu od punktu
√(xA−xO)2+(yA−yO)2
√(3−0)2+(4−0)2
zad. 2
równanie okręgu o środku S(0,0)
to x2+y2=r2
podstaw xi y danych punktów isprawdź czy spełniają równość
52+(−7)2=102
jeśli się równa to należy do okręgu
6 gru 17:57
zosia:
12 mar 18:40