wielomiany
Julka: Wykonaj dzielenie wielomianów:
(x
6−y
6) : (x
3−2x
2y+2xy
2−y
3)
Zastosuj wzory na potęgi:
2
√2a * (4
√3a −
12 √27 +a
√12) * (−
√6)=
| | 1 | | 1 | |
[(4−2 * 2)−1 + 3 * 3−1]−1 * [( |
| )−2 + (13)2 * ( |
| )−1]−1 * 38 |
| | 2 | | 2 | |
Usuń niewymierność z mianownika:
12 mar 09:15
12 mar 09:46
Julka: Potrzebuję rozwiązania, już zapóżno na naukę−to jest moje ostatnie zadanie
12 mar 09:53
Julka: i mam już za mało czasu bardzo proszę o rozwiązanie
12 mar 09:54
aniabb:
| 4−√3 | | (4−√3)(√5−1) | | (4−√3)(√5−1) | |
| = |
| = |
| |
| √5+1 | | 5−1 | | 4 | |
12 mar 10:02
aniabb: w 1 wynik x3+2x2y+2xy2+y3
12 mar 10:04
aniabb: ostatni to y3 oczywiście
12 mar 10:05
babyclon: Zaczniemy od tyłu:
Przy usuwaniu niewymierności z mianownika musisz pomnożyć licznik i mianowkim przez:
√5 −1,
licznik wymnazasz, a w mianowniku powinno ci wyjść liczba całkowita, w tym przypadku 4

[(2
−4 +1)
−1 + 3
1−1]
−1 * [4+
19 * 2]
−1 * 38= [2
3 + 1]
−1 * [
369 +
29]
−1 *38 =
19 *
938 *38 = 1
w następnym zadaniu wydaje mi się, ze wystarczy wszystko wymonożyć.
Natomiast w pierwszym zadaniu:
Licznik x
6 −y
6 = (x
3 −y
3)*(x
3 + y
3) = (x−y)(x
2 + xy + y
2)(x+y)(x
2− xy +
x
2)
Mianownik: x
3 − y
3 − 2xy(x−y) = (x −y)(x
2 + xy + y
2 − 2xy)=... Dalej już sobie
powinnaś poradzić.
12 mar 10:06
Julka: bardzo dziękuję
12 mar 10:11