Proste
Kamil: Mam troche głupią prośbę, ale dla pewności przyszedłem zapytać mądre głowy

Chodzi o coś takiego:
6 / 2(1+2) = ?
Najpierw działania w nawiasach tj. 6 / 2*3
Następnie mnożenie, dzielenie (w kolejności występowania) tj. 6/2 to 3 i 3*3 to 9 a wszyscy
piszą, że poprawna odpowiedź to 1. Proszę o odp
12 mar 18:22
Licealista: O boże czwarta klasa podstawówki się kłania!
Najpierw działania w nawiasach.
| | 6 | |
Wychodzi |
| = 9  ? |
| | 6 | |
12 mar 18:37
dero2005:
| 6 | | 6 | | 6 | |
| = |
| = |
| = 1 |
| 2(1+2) | | 2*3 | | 6 | |
12 mar 18:39
CzikiCzing: Dzięki.
12 mar 19:01
CzikiCzing: Za takie zadania
12 mar 19:02
Kamil: Nie ma się z czego śmiać. Dzięki dero2005 jak w tej postaci zobaczyłem to wszystko jest jasne.
12 mar 19:06
Kicz: Siema
Straszne błędy popełniacie bo to jest tak:
6/2(1+2) lub 6/2(1+2)
6/2 * 3 3*(1+2)
3*3 3+6
9 9
Licealista − masz racje czwarta klasa się kłania, więc skoro jesteś w trzeciej to się nie
odzywaj.
dero2005 − Twój zapis jest sprzeczny z tym co napisał Kamil, bo to co napisałeś można
przedstawić tak: 6 / [2(1+2)] a dobrze wiemy, że: 6 / [2(1+2)] ≠ 6/2(1+2). Dziękuje.
Żal mi was.
13 mar 11:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
Kicz ... spokojnie
13 mar 11:59
asdf: @Kicz
Troche wiecej pokory do własnych umiejetnosci, bo nie jeden na tym forum by Cie zagiął
P.S Szczeniaku..
13 mar 12:12
dero2005:
@KIcz
Nie filozofuj i nie wprowadzaj uczniów w błąd
13 mar 19:42
PuRXUTM: moim zdaniem jeżeli jest zapisane tak jak jest zapisane czyli 6/2*3=3*3=9
13 mar 19:58
PuRXUTM: a jeszcze takie coś 8:2(1+3)=... moim zdaniem =16 ale niektórzy piszą że 1
13 mar 20:00
13 mar 20:03
dero2005:
Kolejność wykonywania działań:
− działania w nawiasach
− potęgowanie i pierwiastkowanie
− mnożenie i dzielenie
− dodawanie i odejmowanie
13 mar 20:31
Licealista: @Kicz możesz się zamknąć, bo za krótki jesteś. Ten filmik z twojego dowodu znalazłem w 30 sek
na yt, więc nie szpanuj nie swoją widzą i nie ogłupiaj innych jak sam nic nie umiesz
13 mar 20:52
PuRXUTM: czyli jaka odpowiedź, taka jaką ja napisałem ? ?
13 mar 21:22
Licealista: Zadanie jest niesprecyzowane i ta i ta odp jest poprawna według interpretacji.
Może być 8/2(1+3) albo 8

2(1+3)] ale myślę że chodziło o pierwszą opcję.
13 mar 21:31
Licealista: dlaczego mi jakaś emotka wyszła?
13 mar 21:31
PuRXUTM:
13 mar 21:35
Licealista: Emotka mówi sama za siebie.
13 mar 21:36