[C[3 zadania z ostrosłupów - na jutro!]]
Meg: 3 zadania z ostrosłupów − na jutro!
1. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 30
stopni.
Krawędź podstawy ma dł. 6cm. Oblicz pole i objętość
2. W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna ma dł. 10cm i tworzy z krawędzią
podstawy kąt 60 stopni.
Oblicz pole i objętość
3. W ostrosłupie czworokątnym powierzchnia boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 60 stopni.
Krawędź podstawy ma 16cm.
Oblicz pole i objętość
ps. jeśli można to bardzo bym prosił o rysunki do zadań
z góry dziękuje za udzieloną pomoc i poświęcony czas.
12 mar 17:24
Emi:

α=30
d=a
√2 ⇒ d=6
√2 ⇒x=3
√2
sinα= h/a
1/2=h/6
h= 3
P=P
p + P
b = a
2 * (a
√3)/4 = 36 + (3
√3)/2
2
v= 1\3 * 36* 3
V= 36 (j)
3
12 mar 17:44
Emi: to na 1, ale nie jestem pewna czy dobrze.
12 mar 17:44
Emi: jak to jest dobrze, to drugie robisz tak samo, z tym, ze obliczając H musisz zmienic sinα na 60
stopni. a pozostala czesc zadania tak samo.
12 mar 17:52
Meg: dzięki Emi!

mogłabyś na szybko jeszcze narysować cały ten ostrosłup prawidłowy czworokątny i zaznaczyć w
nim ten wyżej trojkąt narysowany? proooooszę
12 mar 17:57
dero2005:

a = 6
d = a
√2 = 6
√2
l = 2
√6
h =
√l2 − (d2)2 =
√24 − 18 =
√6
h
s =
√h2 + (a2)2 =
√6 + 9 =
√15
P
c = a
2 + 2a*h
s =
12 mar 18:08
Meg: jest i
dero2005
dzięki Twojej pomocy napisałem sprawdzian z graniastosłupów na 5
także dziękuje Ci bardzo
12 mar 18:11
dero2005:

l = 10
h = 5
√3
| | 5 | |
hs = √h2 + (13hp)2 = |
| √13 |
| | 2 | |
| | 75 | |
Pc = Pp + Pb = |
| (√3 +√39) |
| | 4 | |
12 mar 18:24
dero2005:

a = 16
h = 8
√3
h
s =
√h2 + (a2)2 =
√192 + 64 =
√256 = 16
P
c = a
2 + 2a*h
s = dokończ
12 mar 18:31
12 mar 18:39
dero2005:
6
√2 = l
√3
| | 6√2 | | 6√2√3 | |
l = |
| = |
| = 2√6 |
| | √3 | | 3 | |
12 mar 18:46
Meg: odnośnie zadania 1
3 linijka: u 6
√2 : L = U
√3 : 2
L = 2
√6
add 2
h √3
= sin 60o =
l 2
h = 5√3
add 3
h
= tg 60o = √3
a
2
h = 8√3
__________________________
czy mógłbyś mi jeszcze rozpisać w/w obliczenia bo szczerze mówiąc nie bardzo wiem skąd się
biorą takie a nie inne wyniki... proooszę
12 mar 18:47
dero2005:
mnożymy na krzyż
2h = 10
√3
dzielimy przez 2
12 mar 18:53
dero2005:
| | a | | 16 | |
h = |
| √3 = |
| √3 = 8√3 |
| | 2 | | 2 | |
12 mar 18:54
Meg: dero2005 dziękuje Ci bardzo za pomoc w rozwiązaniu zadań, za poświęcony czas
i za wszystko co robisz

jeszcze raz dzięki wielkie... nawet nie wiesz jak bardzo pomagasz innym osobom. dzięki Twojej
pracy łatwiej jest mi zrozumieć niektóre zagadnienia/zadania z matematyki

pozdrawiam gorąco!
12 mar 18:57
Pat: 2 zadanie jest źle zrobione/wyliczone/narysowane.
to nie o ten kąt chodzi.
15 mar 18:34
dero2005:

@Pat: masz całkowitą rację, niedokładnie przeczytałem treść
l = 10
a = l = 10
h
b = 5
√3
| | 10 | |
H = √hb2 − (13hp)2 = √75 − 253 = |
| √6 |
| | 3 | |
| | 3 | | 3 | |
Pb = |
| a*hb = |
| *10*5√3 = 75√3 |
| | 2 | | 2 | |
P
c = P
p + P
b = 25
√3 + 75
√3 = 100
√3
| | Pp*H | | | | 250 | |
V = |
| = |
| = |
| √2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
za wyniki nie biorę odpowiedzialności
15 mar 19:17