Błagam niech ktoś mi w tym pomoże!!!
Kinga: Proszę o pomoc w roziązaniu tych zadań testowych z wielomianów.

1. Niech W(x)=x5 −1, P(x)=3x2 +2x −√x, Q(x)=0, F(x)=2
a) W(x) i P(x) są wielomianami
b) W(x) i Q(x) i F(x) są wielomianami
c) tylko W(x) jest wielomianem.
2. Wielomian:
a) W(x) = 0 jest wielomianem stopnia zero
b) w(x) = 1 jest wielomianem stopnia 0
c) W(x) = 0 jest wielomianem zerowym
3. Dane są wielomiany W(x) = x4 − 3x2 +1 oraz P(x) = x6 +3. Wówczas:
a) st.(W(x) + P(x)) = 6 i st. (w(x) * P(x)) = 24
b) st.(W(x) + P(x)) = 10 i st. (w(x) * P(x)) = 10
c) st.(W(x) + P(x)) = 6 i st. (w(x) * P(x)) = 10
11 mar 19:55
vitek1980: 1.
a) NIE − W jest wielomianem ale P już nie bo zawiera pierwiastek z x.
b) TAK − stała też jest wielomianem
c) NIE
2.
a) TAK
b) TAK
c) TAK
Każda stała jest wielomianem stopnia 0, w szczególności wielomian W(x)=0 jest w. zerowym
3. st.W = 4, st.P = 6 (najwyższy wykładnik x)
a) st.(W+P)≤max(st.W,st.P) oraz st.(W*P)=st.W+st.P
więc TAK
b) NIE
c) NIE
12 mar 11:21