Prawdopodobieństwo
Mateusz: Błagam mam jutro poprawe spr. proszę o pomoc.
Zd.1
Rzucamy 2x kostką oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że suma wyrzuconych oczek jest nie
mniejsza niż 8 lub za każdym razem wyrzucimy inna liczbę oczek.
Zd.2
Z liczb [1,4,5,6,7] losujemy bez zwracania 2 liczby Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) suma wylosowanych liczb jest większa niż 10.
b) za pierwszym razem wylosujemy liczbę parzystą.
Zd.3
Wśród 20 żarówek 4 są wadliwe, wybrano losowo 3 żarówki. Jakie jest prawdopodobieństwo że:
a)wszystkie są dobre.
b)jedna z wybranych jest wadliwa.
c) co najmniej jedna jest dobra.
Zd.4
W pierwszej urnie znajdują się kule 7 białych 8 czarnych, w drugiej urnie znajduje się6
białych 5 czarnych, losujemy po 1 kuli z każdej urny. Oblicz Prawdopodobieństwo wylosowania:
a) 2 kul białych
b)2 kul o różnych kolorach.
Z góry dziękuję
12 mar 16:18
Ann: chyba sobie żartujesz.
12 mar 16:21
Emilka: Pomóżcie mu

Ja tez sobie popatrzę na rozwiąznia bo nie lubię prawdopodobieństwa.
12 mar 16:23
Mateusz: Błagam

Ludzie ratujcie moją dupę

Chociaż z 2 zadania
12 mar 16:25
Ann: my napiszemy jak rozwiązać to zadanie a on później na sprawdzianie wszystko przepisze nie
zastanawiając się ani chwili nad tym co pisze. niech napisze czego nie rozumie, my damy
wskazówkę ale pisanie za niego całego sprawdzianu nie wchodzi w grę.
12 mar 16:26
Mateusz: Nie mam tego na spr. tylko matematyczka dała takie coś na lekcji a ja zielony nic nie
potrafiłem bo wróciłem z chorobowego. Błagam !
12 mar 16:27
Emilka: Ale jak on może w ogóle wszystkiego nie rozumie.

I nie wie pewnie od czego zacząć.
12 mar 16:27
Ann: no to jak wszystkiego nie rozumie to ma problem. trzeba było nie wagarować tylko uważać na
lekcji, na 2 każdy jest w stanie napisać.
12 mar 16:30
Mateusz: "Każdy w stanie napisać" trzeba wiedzieć od czego zacząć, Nie wagaruje mam odwieczny problem z
matmą i byłem chory... 2 tygodnie, ale dobra nie chcecie pomóż okej poszukam pomocy gdzieś
indziej. Papa.
12 mar 16:35
Ann: może znajdzie się ktoś kto Ci pomoże, ja pasuję. chyba że mi powiesz czego nie rozumiesz. nie
umiesz obliczyć nawet omegi?
12 mar 16:38
Mateusz: Co to jest ja się pytam. Jak trzeba długo pisać by się Nauczyciel z tej strony dowiedział że
wszedłem na spr. po 2 tyg. chorobie... Kazała mi napisać napisałem na następnej lekcji jakieś
coś takie dała podobne tylko trochę inne podpunkty niż na spr. ( to było w piątek) (wczoraj to
dała) ( Jutro poprawa) a ja nawet nie wiem co mam robić. Przez weekend byłem jeszcze w
szpitalu. Więc nie miałem możliwości nawet poprosić kolegi o pomoc.
Takie coś jak omega to policzę, Ale to tylko tyle.

A i znam wzory.
12 mar 16:42
Ann: no to słuchaj mnie teraz dobrze. nie znam nikogo kto by się nauczył prawdopobieństwa w parę
godzin. idź do pani i niech Ci to przełoży, wtedy będziesz mieć czas na naukę.
12 mar 16:46
nano93: Z liczb [1,4,5,6,7] losujemy bez zwracania 2 liczby Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) suma wylosowanych liczb jest większa niż 10.
b) za pierwszym razem wylosujemy liczbę parzystą.
a) zbiór zdarzen:
(1,4) , (1,5), (1,6), (1,7)
(4,1) ,( 4,5) ,( 4,6) , (4,7)
(5,1) , ( 5,4) , ( 5,6) , ( 5,7)
(6,1), ( 6,4) , ( 6,5) , ( 6,7)
(7,1) , (7,4) , ( 7,5) , (7,6)
suma wylosowanych liczb jest wieksza niz 10, wiec :
(4,7) bo 4+7 =11
(5,6) , bo 5+6=11
(5,7), bo 5+7=12
(6,5) , bo 6+5 =11
(6,7) , bo 6+7 = 13
(7,4) , bo 7+4=11
(7,5) , bo 7+5=12
(7,6) , bo 7+6=13
b) zbiór zdarzen:
(1,4) , (1,5), (1,6), (1,7)
(4,1) ,( 4,5) ,( 4,6) , (4,7)
(5,1) , ( 5,4) , ( 5,6) , ( 5,7)
(6,1), ( 6,4) , ( 6,5) , ( 6,7)
(7,1) , (7,4) , ( 7,5) , (7,6)
za pierwszym razem wylosujemy liczbę parzystą ,wiec: (4,1), (4,5), (4,7), (6,1), (6,4) , (6,5)
, (6,7)
12 mar 16:49
Ann: Mateusz na pewno wszystko z tego zrozumie
12 mar 16:50
Mateusz: Dziękuje za pomoc.
12 mar 16:51
Mateusz: Zrozumiałem to... w tym nic nie ma do roboty.
12 mar 16:52
nano93: najlepiej jesli sie da to w kazdym zadaniu wypisz sobie zbiór zdarzen elementarnych

czyli wszystkie mozliwe wyniki

wtedy latwiej jest robic jakies podpunkty
12 mar 16:54
Mateusz: No cóż spróbuję.
12 mar 17:00
Emilka: Ale inne tez zadania pomozcie mu
12 mar 17:08
Mateusz: Hmm. To sprawdź mi Zd.1 Jak możesz.
Rzucamy 2x kostką oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że suma wyrzuconych oczek jest nie
mniejsza niż 8 lub za każdym razem wyrzucimy inna liczbę oczek.
W pierwszej części mam wypisać możliwości wyrzucenia liczby nie mniejszej niż 8
wyszło mi że jest takich 15.
A w drugiej częsci inna liczba oczek.
Tu mam wypisać (1,1)(1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6) itd... ?
12 mar 17:13
nano93: Rzucamy 2x kostką oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że suma wyrzuconych oczek jest nie
mniejsza niż 8 lub za każdym razem wyrzucimy inna liczbę oczek.
zbiór zdarzen elementarnych:
(1,1), (1,2) , (1,3), (1,4) , (1,5), (1,6)
(2,1),(2,2) ,(2,3) , ( 2,4), (2,5) , (2,6)
(3,1) , (3,2) , (3,3) ,(3,4) ,(3,5) ,(3,6)
(4,1) , (4,2), ( 4,3), (4,4) ,(4,5) , (4,6)
(5,1) ,(5,2) ,(5,3) ,(5,4) ,( 5,5) ,(5,6)
(6,1) ,(6,2) ,(6,3), (6,4) ,(6,5) ,(6,6)
|Ω|=36
|Ω| − zbiór wszystkich zdarzen elementarnych , czyli wynikow jakie uzyskamy
A− prawdopodobieństwo polegajace na tym ze wyrzucona liczba oczek jest nie mniejsza niz 8
<tutaj wypisz sobie te pary liczb ktore po dodaniu do siebie sa nie mniejsze niz 8 , czyli :
(3,5), (3,6),( 4,4), ( 4,5) ,( 4,6), ( 5,3) , ( 5,4) ,(5,5) ,(5,6) ,( 6,2) ,(6,3) ,(6,4)
,(6,5) ,(6,6) >
czyli |A|=14
a wiec P(A) = |A| : |Ω| = |14| : |36|
14/36
prawdopodobienstwo ze wyrzucona liczba oczek jest mniejsza niz 8 wynosi 14/36 (mozesz sobie to
jeszcze skrócic jesli chcesz)
b) za kazdym razem wyrzucimy inna liczbe oczek :
zbiór zdarzen elementarnych:
(1,1), (1,2) , (1,3), (1,4) , (1,5), (1,6)
(2,1),(2,2) ,(2,3) , ( 2,4), (2,5) , (2,6)
(3,1) , (3,2) , (3,3) ,(3,4) ,(3,5) ,(3,6)
(4,1) , (4,2), ( 4,3), (4,4) ,(4,5) , (4,6)
(5,1) ,(5,2) ,(5,3) ,(5,4) ,( 5,5) ,(5,6)
(6,1) ,(6,2) ,(6,3), (6,4) ,(6,5) ,(6,6)
|Ω|=36
A−prawdopodobniestwo polegajace na tym ze za kazdym razem wyrzucimy inna liczbe oczek
a wiec : (1,2) ,( 1,3) , (1,4) , (1,5) ,(1,6),
(2,1) ,(2,3) ,(2,4) ,(2,5) ,(2,6)
(3,1),(3,2) ,(3,4) ,(3,5) ,(3,6)
(4,1),(4,2) ,(4,3), (4,5) ,(4,6)
(5,1), (5,2), (5,3) ,(5,4) ,(5,6)
(6,1),(6,2) ,(6,3) ,(6,4) ,(6,5)
|A|=25
P(A) = |A| : |Ω|
P(A)= 25/36
prawdopodobienstwo ze za kazdym razem wyrzucimy inna liczbe oczek wynosi 25/36
12 mar 17:14
Mateusz: Bo jak tak to 36 wychodzi.
12 mar 17:15
nano93: 36 to jest liczba wszystkich mozliwych wynikow po dwukrotnym rzucie kostka
12 mar 17:18
Mateusz: Aaaa Faktycznie rozumiem... byłem blisko

Teraz widzę o co chodzi
12 mar 17:18
Emilka: nano93 fajnie i rzetelnie wytłumaczone

Ja też załapałam o co chodzi.
12 mar 17:21
nano93: ciesze sie ze moglam pomoc

jak cos piszcie

to postaram sie pomoc
12 mar 17:23
Mateusz: Zd.3
Wśród 20 żarówek 4 są wadliwe, wybrano losowo 3 żarówki. Jakie jest prawdopodobieństwo że:
a)wszystkie są dobre.
b)jedna z wybranych jest wadliwa.
c) co najmniej jedna jest dobra.
a) (16 po 3) = 16!/3! = 13! 14*15*16/13! 2*3 = 560 ?
b) ( 16 po 2) * ( 4 po 1) = 14! 15*16/14! 1*2 =195 * 4 = 780
c) tu nie mam pojęcia
12 mar 17:24
Emilka: 3 zadanie jakies dziwne trochę
12 mar 17:25
nano93: c) Wśród 20 żarówek 4 są wadliwe, wybrano losowo 3 żarówki. Jakie jest prawdopodobieństwo że
co najmniej jedna jest dobra:
|Ω|=(20/3)
20 tyle jest wszystkich , a 3 bo tyle wybrano losowo
A' −wszystkie wybrane są do "kitu" czyli wadliwe

|A'|= (4/3)
P(A')=..........
P(A)= 1 −P(A')=...........
12 mar 17:30
Mateusz: Ω= 1140
ale |A'| = 4/3 jakoś nie wychodzi mi
12 mar 17:35
Mateusz: mam 4
12 mar 17:35
Mateusz: P(A')=4/1140
P(A')= 1− 4/1140= 1136/1140 tak ?
12 mar 17:37
nano93: 4 sa wadliwe , ale losujesz 3 kule tylko

stad prawdopodobienstwo ze wszystkie 3 wylosowane
kule moga byc wadliwe
12 mar 17:38
Mateusz: Aaa czyli sprzeczność tak jakby ?
12 mar 17:39
nano93: tak

tylko skróc to sobie hehe
12 mar 17:39
Mateusz: No skróce później

Jescze te 4 ogarnąć jakoś muszę
12 mar 17:40
nano93: widzisz jednak umiesz prawdopodobienstwo

zycze powodzenia na poprawie
12 mar 17:40
Mateusz: Zd.4.
W pierwszej urnie znajdują się kule 7 białych 8 czarnych, w drugiej urnie znajduje się6 białych
5 czarnych, losujemy po 1 kuli z każdej urny. Oblicz Prawdopodobieństwo wylosowania:
a) 2 kul białych
b)2 kul o różnych kolorach.
a) 7*6=42
b)7*6 + 6*5 = tak to wylicze ?
12 mar 17:46
Mateusz: Dziękuję za pomoc jeszcze raz
12 mar 17:47
nano93:
hmmm

w urnie 1 (U1) mamy : 7b (bialych ) i 8cz (czarnych)
czyli :
a) w drugiej urnie wszystkich kul mamy : 7b,8cz
prawdopodobienstwo ze w tej urnie wylosujemy biala wynosi 7/15 (15 bo 7+8)
ze wylosujemy 8 cz wynosi 8/15
w drugiej urnie robisz tak samo

wiec mamy 6bi 5cz
wiec ze biala 6/11 a czarnych 5/11
wiec dodajesz wyniki z kulami bialymi
P(A)= 7/15 + 6/11
sprowadz do wspolnego mianownika i dodaj do siebie

pozniej ewentualnie skróc
12 mar 17:53
nano93: a w b) dodajesz wszystkie wyniki

czyli 7/15+ 8/15+ 6/11+5/11
12 mar 17:56
Mateusz: Aaaa dziękuje teraz kminie
12 mar 17:59
Mateusz: Dziękuje !
12 mar 17:59
nano93: nie ma za co
12 mar 18:00
Emilka: I ja się przyłączam do podziękowań

Mimo że nie zmieściłam tych zadań wiele zrozumiałam
12 mar 18:01
nano93:
12 mar 18:03
nano93:
12 mar 18:06