matematykaszkolna.pl
geometria analityczna Mo: Dlaczego w tym zadaniu jest wiadome ze S jest środkiem boku BC Skąd to wynika? http://www.zadania.info/7302070
12 mar 09:40
aniabb: z definicji środkowej ... jest to odcinek od wierzchołka do ŚRODKA boku
12 mar 09:44
Skipper: ... to troszkę nie tak aneczkobbemotka W tym momencie nie znamy jeszcze boku BC ... i środkowej nie prowadzono do S bo go jeszcze nie znamy. Wiemy tylko, że jedna z prostych zawiera środkową z wierzchołka A. Druga z prostych będąca symetralną wysokości CD. [C[z twierdzenia Talesa wiemy, że skoro dzieli ona CD na połowy to i BC musi dzielić na połowy. Skoro zatem punkt S ma należeć do każdej z prostych ... musi też być punktem ich przecięcia się ... i tak go wyznaczono −emotka
12 mar 10:01
Skipper: to miało być tak emotka to troszkę nie tak aneczkobbemotka W tym momencie nie znamy jeszcze boku BC ... i środkowej nie prowadzono do S bo go jeszcze nie znamy. Wiemy tylko, że jedna z prostych zawiera środkową z wierzchołka A. Druga z prostych będąca symetralną wysokości CD a z twierdzenia Talesa wiemy, że skoro dzieli ona CD na połowy i BC musi dzielić na połowy. Skoro punkt S musi należeć do każdej z tych prostych ... musi też być punktem ich przecięcia się ... i tak go wyznaczono −emotka
12 mar 10:09
aniabb: moja wina emotka przeczytałam tylko kawałek rozwiązania
12 mar 10:14
Skipper: .... skoro winna ... zapraszam na dobre wino −emotka
12 mar 10:22
aniabb: chętnie
12 mar 10:28
Skipper: Tokay aszu 7−putton's czy Kindzmarauli ? −emotka
12 mar 10:32
aniabb: zdecydowanie to słodkie emotka
12 mar 10:49
Artur_z_miasta_Neptuna: On: "Tokay aszu 7−putton's czy Kindzmarauli ?" Ona: "zdecydowanie to słodkie" uwielbiam takie rozmowy damsko−męskie
12 mar 10:57
Skipper: ... wiesz co dobre −emotka Ale Kindzmarauli (półsłodkie) też nie jest złe (właśnie je "degustuję" −emotka Ale dla Ciebie mam coś specjalnego ... ŻENICHĘ emotka
12 mar 11:00
aniabb: no dobra.. precyzyjniej .. najsłodsze traktowałam półsłodkie jako całkiem inną kategorię win
12 mar 11:01
Skipper: Arturek z fajnego miasta najwyraźniej chce się wkręcić "na krzysia" −emotka
12 mar 11:02
aniabb: oooo.. to żenichę poproszę ... od lat szukam owoców dzikiej róży nie tkniętych spalinami samochodów, żeby to sobie nastawić
12 mar 11:04
Skipper: masz u mnie flaszeczkę i dżemik −emotka ... a zbierana w Puszczy −emotka
12 mar 11:12
aniabb: wooowww emotka jadę emotka
12 mar 11:22