Parametr
blan: Wyznacz liczbę rozwiązan równania w zależności od parametru a
1. 3x−1=a+2−ax
2. 2x−a=ax+1
3.
Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem równanai |x−1|=m+2 jest para liczb o przeciwnych
znakach .
12 mar 09:38
aniabb: 1.
(3+a)x = a+3
gdy a≠−3 ma 1 rozwiązanie x=1
gdy a=−3 ma nieskończenie wiele rozwiązań bo 0=0 jest prawdziwe
(2−a)x=a+1
| | a+1 | |
gdy a≠2 ma 1 rozwiązanie x= |
| |
| | 2−a | |
gdy a=2 nie ma rozwiązań bo 0=3 jest fałszywe
12 mar 09:50
blan: a dziękuje
bardzo
12 mar 10:00
blan: a 3 zad. Jak zrobić algebraicznie ? Bo graficznie fajnie wychodzi ale algebraicznie ?
12 mar 13:47
irena_1:
|x−1|=m+2
x−1=m+2 lub x−1=−m−2
x=m+3 lub x=−m−1
(m+3)(−m−1)<0
−(m+3)(m+1)<0
(m+3)(m+1)>0
m∊(−∞; −3) ∪ (−1; ∞)
12 mar 14:15
irena_1:
Oczywiście, nie dopisałam założenia:
m+2≥0
m≥−2
co daje
m ∊(−1; ∞)
12 mar 14:17
Fixed: 1
12 mar 15:04
blan: dziękuje
15 mar 11:49
blan: ale coś nie gra bo w odpowiedzi wychodzi że od (1,+nieskoczoności )
15 mar 11:52
aniabb:

więc m> −1 czyli tak jak pisała Irena
15 mar 11:57