OBLICZ
PITER: Zadanie 23
W trojkacie rownoramiennym ABC o podstawie AB poprowadzono wysokosc z wierzcholka C. Wyznacz
rownanie prostej zawierajacej te wysokosc, jezeli A = (2,8), B = (−2,4)
12 mar 17:22
rafal: y=0
12 mar 17:32
Kipic:

Więc robimy przykładowy rysuneczek

punkt C moze bycw 2 miejscach

wiec oznaczylem C i C'
wyznaczamy rownanie kierunkowe przechodzac przez punkty A i B
y=ax+b
8=2a+b
4=−2a+b
i rozwiazujemy uklad rownan
4=4a
a=1
b=6
wiec y =x+6
prosta prostopadla ma:
a
1 *a
2 = −1
wiec:
y=−1x+b
musimy znalezc teraz srodek prostej AB
wiec ze wzory na srodek wychodzi punkt E
E(0;6)
i podstawiamy do prostej prostopadlej y=−1x+b
6=b
rownanie prostej prostopadej to y=−x+6
12 mar 17:33