matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 754,
753
,
752
,
751
,
750
,
749
,
748
,
747
, ...,
całe
Zadania
Odp.
4
qq:
sprowadzic do prostszej postaci liczbe
8
karol:
napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y=2x−15 i przechodzącej przez punkt A(4,2)
3
witek:
dane są wielomiany W(x)=x
2
+3x+2
4
aniaa:
aniaa: Proszę pomóżcie
! Trzeba rozwiązać motodą wyznaczników
4
patryk:
Liczba a, dla której rozwiązaniem równania 2(x−a)+5=3x−1 jest liczba x=5 wynosi?
2
gruba_helga:
zapisz równanie stycznej do okręgu x
2
+ y
2
− 8x −6y +20 = 0 i przechodzacej przez pocztek ukladu wsprzednych.
0
Madzia :
Liczba Bramek : 0.1.2.3.4.5.6 Liczba Meczy : 1.1.4.1.2.2.1
2
jarek:
rozwiąż równanie x
3
+6x
2
−x−6=0
0
pigletek:
Ktos jest biegly i pomoglby w punktach rownowagi i stabilnosci?
3
felixx:
Wyraź w stopniach kąt:
π
α =
12
5
Okidoki:
W trójkącie prostokątnym bok b ma długość 21, a długość promienia r wynosi 2. Oblicz pole tego trójkąta.
9
kacpeeer:
3a
5b
=
25b
4
5
seba21:
Na pewien punkt działają dwie siły o wartosciach 4N i 6N pod kątem 60 stopni .oblicz:
1
adasb17:
Dwa boki równoległoboku są zawarte w prostych o równaniach 3x − 4y + 9 = 0 i 4x − 3y − 2 = 0, a jego przekątne przecinają się w punkcie S = (4 i 1/2, 6 i 1/2). Wyznacz:
7
Szajbusek:
Pierwiastki trójmianu y=x
2
+ px +q są liczbami przeciwnymi. Wynika stąd, że a. p=0 i q dowolne
2
ewela:
Ciało podrzucono do góry tak, że lecąc w górę na wysokości 2m miało prędkość 5m/s. Jaką prędkość będzie miało to ciało na wysokości 3m? ( rozpisane na energie)
2
aniaa:
{ 3x+2y=3 { y+2= 3(1−x) + 4 / 2
2
biedny student prosi o pomoc:
monotonicznosc studia
2
Lll:
Rozwiąż równanie kwadratowe : (x+1)
2
− 4 =0
11
Jaryn:
Witam, mam problem... Mam napisać program, który po wczytaniu parametrów funkcji kwadratowej i liniowej wypisuje czy są 2,1 czy nie ma punktów wspólnych... Tylko, że nie wiem jak to zrobić
2
panna_waga:
Oprocentowanie kredytów.
6
Asia:
Pewien niepusty zbiór ma 211, co najwyżej dwuelementowych, podzbiorów. Ile elementów ma ten zbiór?
2
John:
Jeżeli ktoś z was kiedykolwiek interesował się super pamięcią to na pewno kojarzy w/w nazwiska i właśnie do tych osób mam pytanie którego z autorów książki bardziej polecacie ?
0
mija:
Prosze o pomoc w tym zadaniu
0
Karolina:
log
5
[3+log
4
(log
2
x+10)]=1 log
4
{1+log
3
[1+log
2
(x+3)]}=0,5
1
tn:
Czy może się zdarzyć zadanie z granic na maturze rozszerzonej ? Czy obejmuje to podstawa programowa?
0
krejzi:
Przedstaw na diagramach A\B,jeżeli : a) A={−3,2; 0,5;1\3 ;7} B={(−4,7)do potegi 1,1\ pierwiastek z 4;1 do potegi
1
pisanka:
Znajdź sumę zbiorów : W u NW ,N u C,CuR, RuW,Wu pusty,NWuR,pusty u C,RuN,NuW,CuN
2
tomek:
OBLICZ POLE TRÓJKĄTA O WIERZCHOŁKACH (1,2,3) , (0,−1,2) , (0,4,0)
1
ewa:
prosta l: x + 7y + 3 = 0 przecina okrąg o równaniu x
2
− x +y
2
+y = 12 w punktach A i B. Wyznacz współrzędne tych punktów i wykaż, że AB jet średnicą tego okręgu
0
ona2:
Na półkę z 5 identycznymi butelkami syropu odstawiono 3 takie same butelki syropu który był przeterminowany. Aptekarz sprzedał 4 losowo wybrane butelki syropu:
4
tomek:
Oblicz iloczyn wektorowy podanych wektorów: u=3i+2j
7
ania samochwała:
Oblicz ∫
√
π
wiem, że to bardzo proste, ale jakoś nie moge wpaść na rozwiązanie
4
Eryk:
:::rysunek::: Ile prostych można przeprowadzić przez 10 punktów, z których żadne 3 nie leżą na jednej
5
zadanie:
(−1)
n
*(−2) 3+(−1)
n
*(−2)
4
Lll:
Sprawdź , czy podana równość jest tożsamością trygonometryczną :
4
Lll:
Rozwiąż metodą przeciwnych współczynników :
1
Oleczkaaa:
Znajdź roznice zbiorow : R\W , N\C , W\R, NW\W , C\NW , R\NW , W\N ,W\zbior pusty, zbior pusty \NW.R\zbior pusty
2
malagenna:
Kto potrafi wytłumaczyć w prosty sposób określanie wzajemnego położenia prostej i okręgu.
7
qq:
x
1+x
2
1
Kmieten:
Nierówność ax
2
+ bx + c ≤0 jest prawdziwa dla x∊( −
∞
; −3> <1 ; +
∞
). Wówczas a. a<0 i b>0 i c>0
1
zuza:
W zbiorniku znajdowało się 240l wody. Po odkręceniu kurka odpływowego woda wypływała ze zbiornika ze stałą prędkością 20 litrów na minutę.
1
Czesiu :):
1
Ułamek
osiąga największą wartość gdy
x
2
−x +1
a. x przyjmuje największą wartość b. x
2
−x +1>0
1
Nick:
Trójmiany y= − x
2
+3x−2 i y=2x
2
−x +1 są jednocześnie rosnące w przedziale: a. (1/4, 3/2)
5
a:
Bardzo proszę o pomoc:( W pewnej firmie zysk wzrastał przez cztery kolejne lata odpowiednio o 20%, o 30%, o 10% i o 5%.
1
malagenna:
P=(5,−2) y=−x+6
7
karol:
∫(1/
√
1+x
2
)
2
Artek:
Cześć możecie mi napisać jak nazywa się dział w którym mam za zadanie znaleźć wartości extremum np takiej funkcji ?
3
student jutro zaliczenie:
wyznacz przedzialy w ktorych ponizsza funkcja jest monotoniczna i podac rodzaje monotonicznosci funkcji w tych przedzialach
4
królik:
Reszta z wielomianu W(x) przez dwumian x−3 wynosi 6, a reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian x+1 wynosi −2. Znajdź resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez x
2
−2x−3.
2
matematycznezero:
y=−x
2
+0,4x−0.8
1
matematycznezero:
Wystarczy tym razem że ktoś sprawdzi czy mam to dobrze, a jak nie to czemu:
14
xyz:
1) sprawdz czy trojkat ABC jest prostokatny :
1
matematycznezero:
y=−x
2
−8x+5
4
:):
Lekkoatleta A uzyskał w skoku w dal następujące wyniki na zawodach w całym sezonie (w m): 6.82, 6.96, 7.23, 7.05, 7.80, 7.75. Lekkoatleta B, startujący w tych samych
3
Zbadać średnie tempo przyrostu produkcji pewnego przedsiebiorstwa w latach 1991−1995
1
Na podstawie badań budżetów gospodarstw domowych w 2001 roku ustalono, że przeciętne miesięczne wydatki na odzieź i obuwie w rodzinach 4 osobowych wyniosły Xsrednia=130zł i s=20zł
1
Zetka:
Przygotowuję się do klasówki, którą muszę zaliczyć i nic nie rozumiem
Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś wytłumaczył mi jak rozwiązać poniższe zadanie:
2
W badaniach strat czasu pracy spowodowanych brakiem surowców w pewnym zakładzie produkcyjnym 20% pracowników oceniło te straty na 10%, 40% pracowników na 20%, dwie kolejne grupy
9
Szybcior:
Ile liczb 5−cyfrowych ma sumę cyfr równą 22?
7
Eryk:
n! −−−−−−−−−−−= 15
4
Artur:
Znajdź podzbiór zbioru liczb rzeczywistych dodatnich w którym funkcja f(x)= x
4
/4 rośnie szybciej niż funkcja g(x)= x
5
. odp. uzasadnij
1
sally:
Rozkład inteligencji w populacji jest zbliżony do rozkładu normalnego (μ=100; δ=16) Jakie jest prawdopodobieństwo, że osoba ma iloraz inteligencji poniżej 100
1
Pysiek:
wyznacz wierzchołek paraboli. Narysuj wykres funkcji uwzględniając wyznaczony wierzchołek paraboli i określ dla jakich argumentów funkcja jest rosnąca.
2
ewka:
13
vinceman:
Wyznaczyc styczne do okręgu z punktu o współrzędnych xk, yk
2
marcin605:
Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły powstałej z obrotu trapezu prostokątnego o podstawach długości 6 i 9 oraz dłuższym ramieniu 5 wokół krótszej podstawy.
2
cozy:
Obliczyc granice ciagu lim
n
→
∞
(arcctg (2bn) − an · cn), gdzie
3
cozy:
Obliczyc granice ciagu lim
n
→
∞
(arcctg (2bn) − an · cn), gdzie
5
marlena:
rozwiąż równanie:
3
adasb17:
Punkty A= (1, 2) , B=(7, 3), C= (2, 8) są wierzchołkami trójkąta ABC. Napisz równania prostych zawierających wysokości trójkąta ABC.
3
koko:
rozwiąż układ równań metodą wyznacznikową: pomocy, rozwiązałam, ale wyszły mi zupełnie co innego, niż powinno
3
adrian:
Znalezc wektor a wiedzac, ze jest on prostopadły do wektorów b = [2, 3,−1], c = [1,−2, 3] oraz spełnia warunek
2
asia:
proszę o pomoc
12
Z danych o ludności pewnej miejscowości wynika, że w kolejnych trzech okresach liczba ludności wynosiła odpowiednio 5tys.,7tys.,8tys. osób. Oblicz średni przyrost względny ludności
5
Anka ;*:
1
1.y =
√
x−1
2x
2.
√
1−2x
√
2−3x
3.
1
√
x−1
2
1
zuza:
Funkcja liniowa f opisana jest wzorem f(x)= −1/2x+2 a) naszkicuj wykres funkcji f
44
V.Abel:
Dane jest równanie kwadratowe ax
2
+bx+c, gdzie a jest współczynnikiem kwadratowym infornującym nas o ramionach(góra/dół; strzelistość) wyraz wolny c(pokazuje przecięcie z osią OY) oraz
4
z:
Funkcja liniowa f opisana jest wzorem f(x)= −1/2x+2 a) naszkicuj wykres funkcji f
1
LondonGirl:
Funkcja liniowa jest malejąca, ponadto do wykresu należy punkt A=(0,5). Wzór tej funkcji może mieć postać:
5
pomocyy:
całka
2
gruba_helga:
Rozwiąż równanie: 25x
4
− 10x
2
+ 1= 0, bo nie wiem czy mam dobrze.
29
tn:
czy zachodzi? x⇒ y ⇔ y ⇒x
1
helga:
Rozwiąż równanie: −3x
4
+ 2x
3
+ x
2
= 0, bo nie wiem czy mam dobrze.
3
jaśka:
Rozwiąż równanie: x
3
− 6x
2
− 2x + 12= 0, bo nie wiem czy mam dobrze, a odp nie ma
.
3
kupka 12:
wyznacz pochodna co do x i co do y : f(x)= arctg(x\y)
8
Xin:
Piszę nie z konkretnym zadaniem, ale po prostu mam pytanie. Chodzi o wzory redukcyjne w trygonometrii. Ogólnie wiem, że znak na końcu jest taki sam, jak znak kąta na początku
2
Kwachu:
Jak mam określić forme kwadratową, to 0 jest dodatnie czy nie?
2
Realist:
a)y=2x+5 i 2x−y−3=0 b)4y+3x−2=0 i −9x−12y+4=0
1
Ziom:
Zbadać zbieżność szeregów na podstawie definicji i wyznaczyć ich sumę (o ile istnieje)
6
Patryk:
√
n
2
+6
−n
lim
n→
∞
√
n
2
+2
−n
√
n
2
+6
−n
√
n
2
+6
+n
√
n
2
+2
+n
lim
n→
∞
*
*
√
n
2
+2
−n
√
n
2
+6
+n
√
n
2
+2
+n
1
zadanie:
wykaz ze ciag jest rosnacy a
n
=3
n
2
Paula:
W okręgu o śr AB rysujemy cięciwe CD równaległa do AB. Udowodnij ze róznica miar kątów ACD do CDA jest równa 90 stopni.
3
agucha:
szereg: 1,1,2,2,3,3,3,3,3,4,4,4,5,6,7
4
Sokoov:
Mam problem z takim cudem:
1
sally:
Jakie jest prawdopodobieństwo wyciągnięcia Króla lub pika z talii 52 kart?
0
sak:
Dlaczego linia trendu RMA jest bardziej stroma od linii trendu regresji OLS?
0
sak:
wśród 10 ofiar pająka Araneus diadematus były 2 Diptera i 8 Coleoptera. Czy potwierdza to hipotezę, że ten pająk preferuje muchy?
1
mmm:
jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia dokładnie dwóch szóstek i jednej piątki przy jednym rzucie trzema kostkami?
3
ania:
Czy trapez równoramienny składa się z kwadratu? Sory, że nie tan dział
6
nina:
problem z całką mam całkę
e
2x
1+e
x
i domyślam sie ze trzeba ją zrobić przez podstawienie, ale żadne
1
mala2:
Podaj przybliżenie liczby
0
zuza:
1. Funkcja liniowa f opisana jest wzorem f(x)= −1/2x+2 a) naszkicuj wykres funkcji f
1
p:
Kiedy nie mozena mnozyc ułamka przez x jesli x jest w mianowniku w jakims równaniu ? Chodzi mi o to, ze x moze byc liczba ujemna i wtedy nie mozna mnozyc razy x ?
2
zuza:
Punktem przecięcia prostych o równaniach y=x−1=0 i y=−x+3 jest punkt o współrzędnych: A. (1,2), B. (1,−2), C. (2,3), D. (3,2)
16
zanetta:
1
kat α to jest kątem ostrym i sinα =
wówczas tgα ile jest równy
3
jak to obliczy ktoś wytłumaczy poklei
3
nat:
A=(0,0,1) B=(−1,1,3) C(−1,2,2) D=(1,1,0)
5
zuza:
Punktem przecięcia prostych o równaniach 2x−3x−4=0 i y=2x jest punkt o współrzędnych: A. (−4,−4) B. (−1,−2) C. (2,4) D. (1/2,1)
5
klaudiax:
Funkcja liniowa jest rosnąca, ponadto do wykresu należy punkt A=(0,−4). Wzór tej funkcji może mieć postać:
1
Renata:
Wyznacz współrzędne wektora 1/3AB, a nastepnie współrzędne punktów P i Q dzielących odcinek ab na trzy równe cześci.
5
lola:
Pomocy... Wykresy funkcji i inne głupotki, za które nie mam pojęcia jak się zabrać:( Naszkicuj wykres funkcji f, a następnie odczytaj z niego rozwiązanie równania f(x) = −1 oraz
3
chocolate:D:
Rozwiąż nierówność:
5
Pipcio:
Zara powiedzcie mi jak jest poprawnie mam zadanie Napisz postać kanoniczną równania okręgu o środku w punkcie s(xs,ys) i promieniu r jesli:
3
zuza:
Funkcja liniowa jest malejąca, ponadto do wykresu należy punkt A=(0,−4). Wzór tej funkcji może mieć postać:
0
mija:
Lata Cena (w zł) i(xt/x1) % i(xt/xt−1) % 2003 25 1 100,00%
3
c:
Funkcja liniowa jest malejąca, ponadto do wykresu należy punkt A=(0,5). Wzór tej funkcji może mieć postać:
0
Dominika18:
Wie ktoś jak to zrobić?
0
Dominika18:
Wie ktoś jak to zrobić?
1
jaś:
15
25
to inaczej ile?
1
kasia:
jak rozwiązać taki układ równań?
1
Jak to zrobić ? :
Oblicz obwód kwadratu, w którym długość przekątnej wynosi d=1,5√2 cm.
1
amika:
Ile to 2 *
√
3
2
?
0
Kasia:
7,4*1
1
2
+ 2* (
−2
3
)
1
tra:
Czy w dodawaniu skleśla się liczby? tzn. mam na myśli jak jest np. 2/4 + 4/2 to czy ta 4 i 2ka się eliminują?
8
Kasiek:
Cztery babcie grały w brydża. Średnia ich wieku wynosiła 74lata. Gdy po pierwszym robrze babcia Matylda zrezygnowała z gry, pozostałe babcie dalej grały "z dziadkiem" ** , a średnia wieku
5
aneta:
Monochromatyczny promień światła przechodzi z wody do szkła. Kąt padania wynosi 50 stopni. Oblicz:
1
Nika:
Zaznacz na osi liczbowej zbiór liczb spełniających podaną nierówność. Ile liczb całkowitych należy do tego zbioru?
3
Niki:):
Hej
potrzebuję pomocy w rozwiązaniu tych nierówności: a) 3 ≤ |x−3|< 5 b) 0<|x+4|≤3 c) −1 ≤|x−2|<1
5
Lewek27:
Określi ilość rozwiązań równania w zależności od parametru m. Gdy równanie ma rozwiązanie znajdź je.
4
koko:
mam pytanie: kiedy stawiamy ∨ a kiedy ∧ w równaniach tego typu |x+1| − 3 > 5+ 6(x−2)
3
LondonGirl:
Liczba x=−7 jest miejscem zerowym funkcji y−3x−6. Wynika stąd, że: A. a=−7, B. a=2, C. a=3, D. a=−1
3
anka:
√
50
:
√
2
prosze o pomoc
10
Niki:
Dzień dobry Bardzo prosze o pomoc w takim zadaniu i rozwiązanie choć jednego przykładu :
2
LondonGirl:
1. Wzór funkcji o wzorze y=−2x+1 jest równoległy do wykresu funkcji: A. y==2x+2, B. y=1/2x+4, C. y=−2x+6, D. −1/2x=3
3
kasia:
rozwiąż nierówność : |x−3| < x +3
0
ania samochwała:
zbadać wklęsłośc i wypukłość oraz wyznaczyć punkty przegięcia: f(x)= e
1/x
2
4
aneczka:
Witam kochani, w Was ostatnia nadzieja... Bardzo proszę o wyjaśnienia jak się oblicza gradienty i rysuje izokwanty, moja grupa nie zdążyła tego przerobić a czeka mnie egzamin.
2
xyz:
Dana jest f. liniowa określona wzorem y=−2x+6. Funkcja ta przyjmuje wartości ujemne dla: A. x>3, B. x>−3, C. x<−1/3, D. x<−3
1
xyz:
Wzór funkcji o wzorze y=−2x+1 jest równoległy do wykresu funkcji: A. y==2x+2, B. y=1/2x+4, C. y=−2x+6, D. −1/2x=3
5
mika:
dwa katy wewnętrzne pewnego deltoidu maja miary odpowiednio równe 300 i 30 stopni. Długość krótszego boku deltoidu równa jest 2 . Oblicz pole deltoidu ?
2
NUL:
Oblicz wysokość trójkąta opuszczoną na bok długości 12 jeżeli kąty przy tym boku są równe 30 i 45
6
ania samochwała:
zrób pochodną:
3
√
(x+2)
2
7
elena2:
Może mi to ktoś wytłumaczyc
z
2
=−1
1
mala2:
Proszę o pomoc
1
divers:
1. Znajdź wersor, który jest prostopadły do wektorów u= (1,−2, 0), v= (0, 3,−2).
π
2. Znajdź wersor, który z wektorami u= (1, 0, 0), v= (1,
√
3
, 0) tworzy kąt
3
17
.:
udowodnij, ze jesli x1, x2, x3 sa pierwiastkami rownania x
3
+ px
2
+qx +r = 0, to
9
ewela:
Ciało podrzucono do góry tak, że lecąc w górę na wysokości 2m miało prędkość 5m/s. Jaką prędkość będzie miało to ciało na wysokości 3m?
3
ewela14:
Jaką pracę wykona robotnik jeśli przesuwa szafę z siłą 125N na dystansie 8m? Jaką będzie miał moc podczas wykonywania tej pracy, jeśli zajęło mu to 20s?
2
kleopatra:
oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych jeżeli ctg=
√
2
/3. pliska
0
daro92:
Ktos potrafi pomoc ? Plaski dowolny uklad sil.
4
Eryk:
na ile sposobów można ustawić 6 osób tak aby a,b były obok siebie ? 1 2 3 4 A,B
2
kleopatra:
oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych jeżeli cos= 1/4
2
Bezimienny:
Szukam książki (lub czegoś innego z czego mógłbym się uczyć) w której miałbym teorie i zadania z:
4
mikołaj:
Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji f(x, y) = 2x
2
− 2y
2
w kole x
2
+ y
2
≤ 4.
2
anka1010:
rozwiązać równanie wyznacznikowe pomocyyy
2
palisios36:
Zbadaj monotoniczność oraz wyznacz ekstreme funkcji: f(x)=(x−5)
2
*
√
(x+1)
2
1
hermenegilda:
W zamkowych podziemiach znajdują się 56 skrzyń otwieranych różnymi kluczami. Masz pęk składający się z 73 kluczy, wśród których znajdują się 56 właściwych. Ile co najwyżej prób
4
adasb17:
1. Sprawdź który z punktów A = (1,−6) B = (−4,−9) C = (8,0) leży na prostej przechodzącej przez punkty P = (4,−3) i Q = (12,3)?
8
katrin:
Proszę o pomoc w rozłożeniu wielomianu na czynniki metodą Hornera W
3
(x)= 3x
3
−5x
2
−88x+60
8
kokospoko:
Oblicz wartość siły nacisku, jaką wywiera samochód o masie 1,2 tony jadący z prędkością 54km/h po wypukłym moście o promieniu krzywizny 75m gdy znajduje się na szczycie tego mostu.
15
hermenegilda:
Oblicz pole czworokąta o podanych wierzchołkach: A(1,5), B(2,4), C(4,51), D(3,81).
1
wojtek9835:
ile wynosi energia potencjalna i kinetyczna spadochroniarza ważącego wraz ze sprzętem 105 kg na wysokości 100m . jeżeli wyskakuje z samolotu na wysokości 200m. Dziękuję za pomoc
4
Pux:
Mógł by mi ktoś wytłumaczyć jak moge podzielić to:
3
kolo:
Objętość bryły obrotowej
2
ola:
Mam do rozwiazania układ rownań z dwoma niewiadomymi x,y
2
Kocia:
:::rysunek::: Boczna powierzchnia pryzmatu wynosi 120 cm2. Trójkąt RUE jest równoramienny w R. AU = 7.5 cm i
2
łukasz:
/4x−1/<9 /5x+2/≥13
0
Marta:
[[(2,4 + 1,5)*4,375]:
3
4
−
1
6
−x=[(2,75−1
5
6
)*21]:8
3
20
−0,45]:
77
200
0
palisios36:
wyznacz dziedzinę oraz pochodne cząstkowe I i II rzędu funkcji: z=f(x,y)=ln(2xy +y
3
)
3
k.p:
Udowodnij, że kąt ostry wyznaczony przez przekątne prostokąta ma miarę 2 razy większą od miary kąta, który tworzy przekątna z dłuższym bokiem prostokąta.
18
Ola;):
hej
może ktoś umie rozwiązać : Oblicz pole obszaru zawartego pomiedzy krzywymi:
2
matma-czarna magia:
Wyznacznik macierzy
12
V.Abel:
Dla jakich wartości parametru m, podany układ równań ma jedno rozwiązanie : x
2
+y
2
=16
5
Godzio:
Witam, zbliża się egzamin, a ja nie mogę sobie poradzić z paroma zadaniami, zapewniam, że nad nimi siedziałem, ale nic nie mogę wpaść, liczę na jakieś wskazów/ pomoc
5
ania:
cos2x
∫
dx
cosx−sinx
proszę o rozwiązanie
9
mala2:
Wyznaczam wartość parametru m
7
hermenegilda:
Wśród 23 kolekcjonerskich monet jedna jest lżejsza niż pozostałe. Mamy do dyspozycji wagę szalkową bez odważników. Jaka jest najmniejsza ilość ważeń którą trzeba wykonać aby odkryć
3
Guns:
:::rysunek::: Motorówka płynie w dół rzeki 20 km i z powrotem w czasie 7 h. Gdy motorówka wracała spotkała na
2
hermenegilda:
Jacek w swoim zeszycie napisał kilka przypadkowych liczb. zauważył ze zdumieniem, ze każda z nich jest równa połowie sumy wszystkich pozostałych. Ile liczb napisał Jacek?
1
jop:
ustal miary katów trapezu o podstawach 4 i 7 cm, w którym ramiona maja 4 i 5 cm
0
hermenegilda:
Ile liczb 5−cyfrowych ma sumę cyfr równą 14?
3
Karolina:
Prosze o pomoc
ustal dziedzinę wyrażenia
0
hermenegilda:
Ile dodatnich liczb całkowitych mniejszych od 1000 można przedstawić w postaci iloczynu dwóch liczb parzystych?
1
Mati:
Pani Hanka jechała samochodem ze stałą prędkością. W pewnym momencie wyprzedziła rowerzystę poruszającego się ze stałą prędkością 18 km/h. Następnie musiała się zatrzymać na 10 minut, bo
18
Ania ;):
pomoże ktoś
? mam tutaj całkę :
6
Hakun:
Michał w zeszycie napisał kilka przypadkowych liczb.i stwierdził, ze każda z nich jest równa połowie sumy wszystkich pozostałych. Ile liczb napisał?
4
Patryk:
√
n
2
+10
−n
lim
n→
∞
n
√
n
2
+10
−n
√
n
2
+10
+n
*
n
√
n
2
+10
+n
10
=
=0
n(
√
n
2
+10
+n)
1
jop:
:::rysunek::: oblicz pole trójkąta i równoległoboku
2
Tate:
Pole trójkąta równobocznego wynisi P. Oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie
1
Ola:
4n+4
√
e
8n
+π
8n
+4
4n
Oblicz granicę. nie wiem tylko jak doprowadzić stopień pierwiastka do stopnia wykładników wyrazen pod pierwiastkiem aby zastosowac tw o 3 ciagach
1
Tate:
Wykaż, że środkowa AD dzieli trójkąt ABC na dwa trójkąty o równych polach.
26
Karolina:
ustal dziedzinę wyrażenia x
5
Bezimienny:
Jest ktoś w stanie wyprowadzić wzór na drugą pochodną funkcji uwikłanej? Niestety nie zapisałem jak wyprowadzał to wykładowca a potrzebne na egzamin
Nie mogę znaleźć dobrze rozpisanego.
2
Kasia:
Rozważamy funkcję f(x)=
x
64
+
1
x
w przedziale [0,6 ; 30] a)funkcja f przyjmuje najmniejsza wartość w tym przedziale w punkcie 7
3
Syla :
mam jeszcze jedne zadanie które nie rozumiem ehh prosze o pomoc
0
kolo:
Całka
5
Syla :
prosze o pomoc
! nie rozumiem tego...
zadanie: znajdz x jeśli:
1