wielomian z parametrem
mala2: Wyznaczam wartość parametru m
w(x)=x
3+(2m−1)x
2−3x+7, a=2
i Δ < 0
chyba oś robię źle, może źle wyznaczyłam a
Proszę o pomoc
8 cze 20:46
sushi_ gg6397228:
a co to jest
a
8 cze 20:47
mala2: Myślałam o ax2+bx+c=0
x3+(2m−1)x2=ax2
?
8 cze 20:49
mala2:
x
2(x+2m−1)=ax
2
x+2m−1=2
2m = 3−x
?
8 cze 20:52
sushi_ gg6397228:
podalas wielomian i a=2 co to jest ?
8 cze 20:52
mala2: Dla jakiej wartości parametru m liczba a jest pierwiastkiem wielomianu w?
8 cze 20:54
sushi_ gg6397228:
W(2)= 0 i liczymy
8 cze 20:55
mala2: Czy to znaczy, że a=x ?
8 cze 20:57
sushi_ gg6397228:
wszedzie za x wstawiamy 2
8 cze 21:00
mala2: Dziękuję.
8 cze 22:04