Równanie okręgu. Parametry
V.Abel: Dla jakich wartości parametru m, podany układ równań ma jedno rozwiązanie :
x2+y2=16
(x−m)2+y2=1
* rozwiązać algebraicznie i graficznie
** jak zapisać warunek jednego rozwiązania ? ? ? ..
7 cze 22:18
sushi_ gg6397228:
graficznie−−> masz dwa okregi o środku .... i promieniu
algebraicznie z pierwszego równania y2=... i podstawić do drugiego warunek Δ=0
7 cze 22:25
sushi_ gg6397228:
jak sa okregi i jedno rozwiazanie <==> okregi muszą być styczne
7 cze 22:25
Mila: 1) m=5lub m=−5 okręgi styczne zewnętrznie
m=3 lub m=−3 okręgi styczne wewnętrznie
2) algebraicznie
odległość środków okręgów =R+r okręgi styczne zewnętrznie⇔
√(m−0)2=4+1⇔|m|=5
odległość środków okręgu =R−r okręgi styczne wewnętrznie⇔
√(m−0)2=4−1⇔|m|=3
coś mi źle pisze
7 cze 23:15
V.Abel: a co z tą Δ=0 ? .. jak to się ma do R+/−r ? ..
8 cze 10:56
V.Abel: z pierwszego równania bd miał y2=16−x2 podstawiam do drugiego i mam kwadratowe, ok, wychodzi
mi m2−mx+15=0, no i... Δ=0, zamiast wyliczyć parametr, wyliczam x−sy...
8 cze 11:33
V.Abel: hej, proszę pomóżcie...
8 cze 13:51
pigor: cóż, sposób z Δ
x=0 jest dobry dla układu krzywej stopnia 2 (parabola, okrąg itp) i stopnia
1 (prostej) , a tu masz układ 2−óch dwa okręgów (krzywych 2 stopnia), dlatego ...

zapomnij
o sposobie z Δ , bo
Mila rozwiązuje twój problem z warunku styczności dwóch okręgów

... i tyle

;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tu sprawą jest wspólna styczna (proste pokrywające się ) w punkcie (x
o,y
o) tych okręgów , a
więc możesz się ...

pobawić w równanie pochodnych f'(x
o)=g'
(x
o) , czyli
współczynników kątowych prostych stycznych do jednego i drugiego okręgu we wspólnym punkcie
styczności (roboty ho, ho

)
8 cze 14:59
Mila: V.Abel − przecież masz rozwiązane zadanie. Dlaczego nie czytasz uważnie.
Zrób rysunek i analizuj .
8 cze 15:21
Mila:
8 cze 15:21
V.Abel: Mila− dziękuję Ci bardzo za pomoc, oczywiście, że przeczytałem uważnie

,ale chciałem
się dowiedzieć czy coś da się zrobić z tą deltą, innymi słowy, czy można jeszcze inaczej..
szukam wszystkich możliwości wyliczenia
8 cze 22:56
Mila: Przecież otrzymałeś równanie stopnia I i tu nie ma zastosowania delta.
Zadanie znacznie Ci się uprościło, nie szukaj na siłę problemów.
8 cze 22:59
V.Abel: NIe szukam, ale dobrze już wiedzieć, że przy dwóch okręgach nie ma delty
8 cze 23:03