Znajdź resztę z dzielenia wielomianu.
królik: Reszta z wielomianu W(x) przez dwumian x−3 wynosi 6, a reszta z dzielenia tego wielomianu przez
dwumian x+1 wynosi −2. Znajdź resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez x2−2x−3.
10 cze 11:36
Maslanek: W(x):(x
2−2x−3) = G(x) + R(x), gdzie R(x)=ax+b.
Z twierdzenia o reszcie: (R(a)=W(a))
W(3) = 6 ⇔ 3a+b=6
W(−1) = −2 ⇔ −a+b=−2.
Przedstawiam dowód twierdzenia

W(x):(x−a)=G(x) ; R(x)
W(x) = G(x)*(x−a)+R(x)
R(x) = W(x) − G(x)*(x−a)
R(a) = W(a).
10 cze 11:44
królik: Szczerze przyznam, że niewiele mi to rozjaśniło, mógłbym prosić o dokładniejsze wyjaśnienie?
10 cze 11:50
Maslanek: Dobra

Już w pierwszej linijce zrobiłem błąd

W(x):(x
2−2x−3) = G(x) ; R(x)
Stąd W(x) = G(x)*(x
2−2x−3) + R(x).
Jest twierdzenie, które mówi, że:
Jeśli podzielimy wielomian W(x) przez dwumian postaci (x−a), to reszta z takiego dzielenia
będzie równa W(a).
Dla rozjaśnienia dowodu:
Dwie ostatnie linijki to już właściwie końcówka.
R(x) = W(x) − G(x)*(x−a)
R(a) = W(a).
Kiedy pod x podstawisz wartość a, to wtedy masz G(a)*(a−a) = G(a)*0 = 0.
Zatem R(a) = W(a).
Oraz korzystasz z jeszcze jednego twierdzenia na samym początku.
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez G(x) jest wielomianem stopnia mniejszego od G(x).
Zatem, kiedy G(x) = x
2−2x−3, to jest to wielomian stopnia drugiego, zatem reszta jest stopnia
mniejszego − pierwszego. Czyli R(x)=ax+b.
10 cze 12:06
królik: Już wszystko rozumiem, dziękuję bardzo! : )
10 cze 12:20