| 1 | ||
ogólnie warto zapamiętać wzór: ∫ | dx =ln|x+√a+x2 | +C | |
| √a+x2 |
mógłbym poprosić o pełniejsze rozwiązanie?
pozdrawiam
| t2−1 | ||
x= | ||
| 2t |
| dx | 4t2−2t2+2 | 2t2+2 | |||
= | = | ||||
| dt | 4t2 | 4t2 |
| 2t2+2 | ||
dx = | dt | |
| 4t2 |
| 1 | 1 | 2t2+2 | 2t | 2t2+2 | ||||||
∫ | dx = ∫ | dt = ∫ | dt = | |||||||
| √1+x2 | t−x | 4t2 | t2+1 | 4t2 |
| 1 | ||
= ∫ | = ln|t| + C | |
| t |
Zrobiłem to dla siebie
Nie, żeby się poprzedrzeźniać
Ale w sumie to trochę dziwne, że wychodzi długi taki dowód. Wydawałby się krótki
Chyba, że chodzi o samo zastosowanie podstawienia, których nie znam
Tak tylko skorzystałem z tego, czego się tutaj nauczyłem. Do całek jeszcze mi został kawał
drogi