wzory viete'a dla rownania trzeciego stopnia
.: udowodnij, ze jesli x1, x2, x3 sa pierwiastkami rownania x3 + px2 +qx +r = 0, to
x1+x2+x3 = -p
x1*x2 + x1*x3 + x2*x3= q
x1*x2*x3 = -r
19 mar 21:27
Mickej: hmm hmmm hmmm ja bym próbował tak że skoro to są pierwiastki to bym podstawił kolejno pod
x i miał bym układ równań i napewno coś wyjdzie

ale nie wiedziałem że są wzory vieta
dla 3 stopnia
19 mar 21:49
Eta: Pomagam
19 mar 21:52
Eta: Mickej! sory

Może Ty masz ochotę na ten dowód?
To ja spasuję
19 mar 21:54
Mickej: Zostawiam go tobie
19 mar 21:56
Eta:
Ok!
x1 , x2 x3 --- to pierwiastki tego równania:
więc;
( x - x1)(x - x2)( x - x3) =0
należy wymnożyć , uporządkować i porównać współczynniki
przy tych samych potęgach "x"
Dasz radę wymnożyć i uporzadkować?
napisz co otrzymasz po uporządkowaniu? ( czekam)
19 mar 22:02
.: nie bylo mnie chwilę, juz wymnazam

( x - x1)(x - x2)( x - x3) =0
(x
2 -x*x2 -x*x1 + x1x2) (x-x3) =0
x
3 - x
2*x3 - x
2*x2 + x*x2*x3 - x
2*x1 + x*x1*x3 + x*x1*x2 - x1*x2*x3 = 0
19 mar 22:22
Mickej: wyszło jak złoto
19 mar 22:22
Mickej: pogrupuj teraz
19 mar 22:23
.: ok, wyszlo, dzieki

nie wpadlem na to, ze trzeba zapisac w postaci iloczynowej
19 mar 22:25
Eta: Ok)
teraz uporzadkować na "x"
pomogę Ci początek:
x3 -( x1 +x2 +x3) *x +( x1x2 +x2x3 + x1x3)* x - x1x2x3=0
porównaj teraz te współczynniki
odpowiednio do p, q , r
i otrzymasz to co chcemy wykazać!
Dasz już radę ?
19 mar 22:26
Eta:
19 mar 22:27
Bogdan:
Witam

. Dodam informację przydatną dla Mickeja, to są wzory Viety dla wielomianu
W(x) = x
3 + bx
2 + cx + d
19 mar 22:29
Eta: Słusznie
Tak, tak

( zpomniałam dopisać!
Dzięki Bogdanie!
21 mar 02:42
Piotrek: nie powinno być tak: W(x) = ax3 + bx2 + cx + d?
I jak sprowadzić takie równanie do postaci iloczynowej?
8 cze 17:53
Piotrek: I czy jest jakaś prosta zasada sprowadzania wielomianów stopnia wyższego niż trzeci (np.
piątego, siódmego) do postaci iloczynowej?
8 cze 17:54
Piotrek: I jak wygląda przejście z postaci ogólnej na kanoniczną bez wykorzystania postaci iloczynowej?
8 cze 17:56
9 cze 14:17