funkcja
klaudiax: Funkcja liniowa jest rosnąca, ponadto do wykresu należy punkt A=(0,−4). Wzór tej funkcji może
mieć postać:
A. y=−4x, B. y=−x−4, C. y=4x−4, D. y=4x
9 cze 18:25
9 cze 18:27
krystek: a>0 to f↗
a<0 to f↘
9 cze 18:28
k: jeśli rosnąca to współczynnik kierunkowy musi byc dodatni (nie może mieć minusa przy "x").
Podstaw punkt A do wykresu funkcji i sprawdź czy wychodzi y=−4 bądź −4=−4 (zależy czy
podstawisz tylko "x" czy obie współrzędne)
9 cze 18:29
krystek: A jest jest p przecięcia z osią OY czyli b=−4
y=ax+b wiesz ,że a ma być dodatnie i b=−4
9 cze 18:31
9 cze 18:33