matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Elementry geometrii na płaszczyźnie
Tate:
Pole trójkąta równobocznego wynisi P. Oblicz pole koła opisanego na tym trójkącie
8 cze 19:25
konrad:
P
O
=πr
2
a
2
√
3
P
Δ
=
=P
4
a
√
3
r=
3
3r=a
√
3
3r
a=
√
3
a=r
√
3
(r
√
3
)
2
√
3
P=
4
3r
2
√
3
P=
4
4P=3r
2
√
3
4P
r
2
=
3
√
3
4
√
3
P
r
2
=
9
4
√
3
P
P
O
=π*
9
4π
√
3
P
P
O
=
9
8 cze 20:00
picia:
a
2
√
3
wyznacz a ze wzoru P=
4
a
√
3
i potem R=
3
8 cze 20:01