POLE obl.
Ola;): hej

może ktoś umie rozwiązać :
Oblicz pole obszaru zawartego pomiedzy krzywymi:
y= 2x3, y2= 4x.
8 cze 15:09
Ola;): powinnam zaczac :
(2x3)2 = 4x/:4
(x3)2= x
?
8 cze 15:20
Buuu: Wystarczy
y2=4x / √
y=2√x
I całeczki.
PS: uprzedzam, mam tylko średnie wykształcenie
8 cze 15:26
Buuu: Tzn, i tak trzeba znaleźć granice całkowania, więc doibrze zaczęłaś
8 cze 15:29
Grzegorz: narysuj sobie wykresy tych dwóch funkcji okres granice i policz
8 cze 15:29
Ola;): ale ja nie umiem

proszę nich mi to ktos obliczy
8 cze 15:29
Ola;): a teraz nie powinnam liczyc delty?
8 cze 15:31
8 cze 15:56
Grzegorz: to proste
rysujesz dwa wykresy
y=2x3 i y=+/−2√x
wyznaczasz granice całkowania i liczysz pole w granicach 0,1
8 cze 16:24
Ola;) : nie umiem
8 cze 16:26
Grzegorz: czyli całka od 0 do 1 z 2√x minus cała 0d 0 do 1 z 2x3
trzeba policzyć całki podstawić granice i koniec. wynik to 5/6
8 cze 16:27
Grzegorz: no to co ma ci ktoś tutaj napisać gotowe rozwiązanie
8 cze 16:28
Ola;) : miałam taką nadzieję
8 cze 16:31
Ola;) : wy to jednak jesteście matematycy, jak ktoś się pyta o rozwiązanie to nie chcecie się podzielić
tą wiedzą jak jakimś skarbem
8 cze 16:32
Grzegorz: to szukaj dalej. Podałem ci wszystkie kroki jest to naprawde proste zadanie
8 cze 16:33
Ola;) : będę, dzięki za pomoc
8 cze 16:34
Mila: y=2x3
y2=4x
(2x3)2=4x
4x6=4x
4x6−4x=0
4x(x5−1)=0
x=0 lub x=1
8 cze 22:56
Magdusia : dziękuję;)
8 cze 23:07
Mila:
8 cze 23:15