całka
nina: problem z całką
mam całkę e2x1+ex i domyślam sie ze trzeba ją zrobić przez podstawienie, ale żadne
próbowane przeze mnie nie jest dobre, czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jak to powinno
wyglądać ?
9 cze 19:45
konrad: najpierw to zapisz tak by było czytelne
9 cze 19:57
nina: e2x/1+ex
lepiej ? inaczej jak sam widziałeś jest bardzo niewyraźny zapis
9 cze 20:04
Krzysiek: e2x =ex (ex +1)−ex
i rozbij na sumę dwóch całek i drugą przez podstawienie
9 cze 20:16
nina: dzięki
9 cze 20:19
Asyy:
t = e
x
dt=e
x dx
| | t | | 1+t | | 1 | |
. = ∫ |
| dt = ∫ |
| − |
| dt = t − ln|1+t| = ex − ln|ex + 1| + C |
| | 1+t | | 1+t | | 1+t | |
9 cze 20:22
Asyy: oops sorki, nie było jeszcze posta Krzyśka jak zacząłem pisac
9 cze 20:23