Popadam w układ 2 równań kwadratowych i to mnie zniechęca w ppójściu dalej... :D
Guns:

Motorówka płynie w dół rzeki 20 km i z powrotem w czasie 7 h. Gdy motorówka wracała spotkała na
swojej drodze tratwę oddaloną od punktu startu o 12 km. Oblicz prędkość rzek
7 cze 10:47
Basia:
tratwa płynie z prędkością rzeki v
r
a motorówka w dół rzeki z prędkością v
m+v
r a w górę v
m−v
r
t
1 + t
2 = 7
(v
m+v
r)*t
1 + (v
m−v
r)*t
2 = 40
(v
m+v
r)*t
1 + (v
m−v
r)*t
3 = 20+8 = 28
poza tym
(v
m+v
r)*t
1= 20
(v
m−v
r)*t
2 = 20
jak już to jest to reszta powinna być prosta
7 cze 12:03
Guns: Dzięki
8 cze 21:34
Guns: Nie wiem jak to sie stało że mi wychodziły równania kwadratowe... Przecież jeśli chodzi o
równania na czas i prędkość miałem takie same
8 cze 21:35