napisz równanie
karol: napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y=2x−15 i przechodzącej przez punkt A(4,2)
10 cze 17:11
ICSP: mamy dane :
y = 2x − 15 oraz punkt A(4;2)
gdzie a
1 = 2 oraz b
1 = −15
szukamy prostej : y = a
2x + b
2
gdzie :
a
1 * a
2 = −1 − warunek prostopadłości :
nasza szukaną prostą możemy zapisać w postaci :
podstaw teraz współrzędne punktu i dokończ zadanie.
10 cze 17:14
karol: a za co mam podstawic te punkty bo nie zabardzo kojarze
10 cze 17:18
10 cze 17:19
Eta:
p: y=2x−15 a
1= 2
| | 1 | |
k: y= − |
| *(x−xA)+yA ⇒ y= ............ |
| | 2 | |
10 cze 17:21
karol: wyszło mi
y=−1/2x+4
10 cze 17:25
ICSP:
10 cze 17:26
Eta:
I gitara
10 cze 17:26
karol: dzięki
10 cze 17:27