ekstrema
mikołaj: Znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji f(x, y) = 2x2 − 2y2 w
kole x2 + y2 ≤ 4.
9 cze 11:51
Basia:
f'x = 4x
f'y = −4y
jedyny możliwy punkt stacjonarny P(0,0)
f"xx = 4
f"xy = 0
f"yx = 0
f"tt = −4
hesjan W = −16 < 0 czyli nie ma ekstremum lokalnego
z tego wynika, że wartość największa (największa) może być tylko na brzegu obszaru
x2+y2 = 4
y2 = 4−x2
f(x,y) = 2x2 − 8 + 2x2 = 4x2−8 = 4r2*cos2β − 8
gdzie r=2 i β dowolne
f(r,β) = 16cos2β − 8
0 ≤ cos2β ≤ 1 /*16
0 ≤ 16cos2β ≤ 16 /−8
−8 ≤ 16cos2β−8 ≤ 8
czyli fmin = −8 fmax = 8
9 cze 12:17
mikołaj: bardzo dziękuję, mam jeszcze jedno zadanie, którego nie potrafie zrobić
1. Znajdź największą wartość funkcji f(x, y) = x2y − 8x − 4y w trójkącie
domkniętym ograniczonym przez proste o równaniach x = 0, y = 0 i
x + y − 4 = 0.
9 cze 12:22
Basia:

x≥0 i y≥0 i y≤−x+4
f'
x = 2xy − 8
f'
y = x
2 − 4
2xy −8 = 0
x
2−4=0
(x−2)(x+2) = 0
x = −2 ⇒ −4y−8=0 ⇒ y=−2 nie spełnia warunków zadania
lub
x=2 ⇒ 4y−8=0 ⇒ y=2 spełnia warunki zadania
f"
xx = 2y
f"
xy = 2x
f"
yx = 2x
f"
yy = 0
W(x,y) = 2y*0 − 2x*2x = −4x
2
W(2,2) = −16<0 nie ma ekstremum lokalnego
czyli znowu trzeba zbadać wartości na brzegu
dla x=0 f(x,y) = −4y
wartość największa dla y=0 czyli 0, najmniejsza dla y=4 czyli −16
dla y=0 f(x,y) = −8x
wartość największa dla x=0 czyli 0, najmniejsza dla x=4 czyli −32
dla y= −x+4
f(x,y) = x
2(−x+4)−8x−4(−x+4) = −x
3 + 4x
2 − 8x + 4x −16 = −x
3 + 4x
2 +4x − 16
f'
x = −3x
2 + 8x + 4
Δ = 64 − 4*(−3)*4 = 16(4+3) = 16*7
√Δ = 4
√7
pytanie czy to spełnia warunki zadania
4+2
√7 ≤ 12
2
√7 ≤ 8
√7 ≤ 4 prawda
12 ≥ 4+2
√7
prawda
| | −8+4√7 | | 4−2√7 | |
x2 = |
| = |
| < 0 nie spełnia warunków zadania |
| | −6 | | 3 | |
no to policz
f
min= f(x,y) = −x
3 + 4x
2 +4x − 16
i wybierz wartość najmniejszą i największą z liczb:
f
min i tych wyliczonych wcześniej czyli: 4, −16, −32
9 cze 12:45
mikołaj: dzięki wielkie
9 cze 13:11
Geseth: Witaj Basiu,
przy podliczaniu po podstawieniu pod y (−x+4), dla 3−ciego brzegu wystąpił niewielki błąd:
f(x,y) = x
2(−x+4)−8x−4(−x+4) = −x
3 + 4x
2 − 8x + 4x −16 = −x
3 + 4x
2 +4x − 16
wynik powinien wygladać następująco:
−x
3 + 4x
2 − 4x − 16 (minus przed 4x zamiast plusa).
Po uwzględnieniu tego nie ma większego problemu ze sprawdzaniem czy wyniki spełniają warunki
zadania.
Pozdrawiam
22 maj 03:16