essa
seba21: Na pewien punkt działają dwie siły o wartosciach 4N i 6N pod kątem 60 stopni .oblicz:
a)wartość wypadkowa dwóch sił?
b)pod jakim kątem trzeba przyłożyć trzecią siłe aby zrównoważyć te 2 siły?
10 cze 13:33
seba21: help me

10 cze 13:46
Maslanek:

Z twierdzenia cosinusów:
F
2=16+36−48cos120 = 16+36+24 = 76.
F=
√76=2
√19
b) nie do zrobienia bez podanej wartości siły.
10 cze 16:33
Grześ: b) do zrobienia

określić trzeba tylko kąt między siła wypadkową a jedną z sił

żeby zrównoważyć siłe musi być w tym samym kierunku

nie liczy sie wartość
10 cze 16:39
Maslanek: Tak się zastanawiałem czy nie może być o innym kierunku niż wypadkowa.

Cóż... Nie może

W takim razie 180
o do wypadkowej.
10 cze 16:42
Grześ: Podpowiedź: Skorzystaj z twierdzenia cosinusów
10 cze 16:45