Proszę żeby to zadanko któś rozwiązał
Okidoki: W trójkącie prostokątnym bok b ma długość 21, a długość promienia r wynosi 2. Oblicz pole tego
trójkąta.
(Okrąg jest wpisany w trójkont i ma promien 2)
Jak ktos był by chętny to niech napisze jak to zrobił bo jestem strasznie ciekaw

Odpowiedzi
A 35.94 B 26.94 C 70.94 D 32.94 E 41.94 F 46.94
10 cze 16:04
ICSP: co to jest trojkont ?
10 cze 16:18
Okidoki: Sorki trójkąt
10 cze 16:29
ICSP: no to proste zadanko :
21
2 + (2+x)
2 = (19+x)
2
441 + 4 + 4x + x
2 = 361 + 38x + x
2
34x = 84
mamy więc dane :
boki trójkąta :
| | 152 | |
21 , |
| , i jakaś przeciwprostokątna która jest nie potrzebna od obliczenia pola : |
| | 34 | |
| | 1 | | 152 | | 3192 | |
P = |
| * 21 * |
| = |
| = ... ≈ 46,9411764705882 |
| | 2 | | 34 | | 68 | |
10 cze 16:41
Mila: ICSP jest skromny, zadanie łatwe, jeśli wiemy jak zrobić.
10 cze 16:51
Okidoki: Wielkie Wielkie dzienki =)
10 cze 16:57