Objętość bryły obrotowej
kolo: Objętość bryły obrotowej
Oblicz Objętość bryły obrotowej powstałej przez obrót wokół osi Oy na przedziale:
y = √x; x ∊ <0,4>
Czy to się robi tak samo jak dla osi Ox? Bo wydaję mi się, że trzeba jakoś inaczej
9 cze 09:21
Basia:
trochę inaczej
y = f(x) = √x jest funkcją różnowartościową w przedziale <0;+∞)
bierzesz x= f−1(y) = y2 na przedziale <0; 2>
i teraz już tak jak przy obrocie wokół OX tylko całkujesz w przedziale <0,2> po dy
czyli masz
V = 0∫2 (y2)2 dy
9 cze 09:37
kolo: dzięki
9 cze 10:01
gość: Jeszcze brakuje π przed całką.
9 cze 10:33