pytanie
tn: czy zachodzi?
x⇒ y ⇔ y ⇒x
9 cze 20:44
Trivial: Sam możesz sprawdzić (tabelką)!
9 cze 20:45
tn: 0 ⇒ 1 1
1 ⇒ 0 0
1 ⇒ 1 1
0 ⇒ 0 1
Więc powinno teraz zachodzić:
1 ⇒ 0 0!
0 ⇒ 1 1
0 ⇒ 0 1
1 ⇒ 1 1
mam niestety zero przy wykrzykniku

czyli nie zachodzi prawda?
9 cze 20:49
9 cze 20:51
tn: a czy prawidłowo rozpisałem?
9 cze 20:54
Trivial: Powinien być jeszcze wykrzyknik przy 0 ⇒ 1 w drugiej tabelce (0 nie jest ⇔ 1)
9 cze 20:56
tn: Ok, a więc mam zadanie
Udowodnij, że jeśli zachodzi równość z sinusami(nie będę jej tu przepisywał) to trójkąt jest
prostokątny. Więc nie mogę udowodnić odwrotnie, tzn założę, że trójkąt jest prostokątny i
pokażę, że zachodzi taka równość?
9 cze 20:58
Trivial: Nie możesz.
9 cze 21:07
tn: właśnie ze względu na to prawo?
9 cze 21:08
tn: co pokazałem, że nie zawsze zachodzi?
9 cze 21:08
Trivial: To po prostu nie działa.
9 cze 21:10
tn: ale przecież był jakiś typ dowodu − wyjście od założenia i dojście do tezy
9 cze 21:11
Trivial:
Wyjście od założenia i dojście do tezy to 'normalny' dowód.
Jest dowód nie wprost. Wychodzisz z tezy i pokazujesz, że prowadzi to do sprzeczności z
założeniem.
9 cze 21:17
tn: nie rozumiem czegoś tutaj.
Setki razy miałem okazję przeczytać w literaturze. Założmy że tak jest, to oznaczałby
skolei,ale jest to niemożliwe ..... .........
9 cze 21:18
Trivial: To dowód nie wprost.
9 cze 21:20
tn: więc powinienem zaprzeczyć tezie, i pokazać że jest to absurd w stosunku do założenia
czyli.
Założę, że trójkat jest nieprostokątny. Powinna wyjść sprzeczność z założeniem tej równości
tryg?
9 cze 21:25
Trivial:
Jeżeli wykażesz że równość ta nie zachodzi dla trójkąta innego niż prostokątny to wciąż
będziesz musiał udowodnić, że dla trójkąta prostokątnego jednak zachodzi.
9 cze 21:31
tn: więc jak zrobić tu nie wprost?
9 cze 21:33
Trivial:
Tak jak powiedziałeś. Ale trzeba będzie jeszcze oddzielnie udowodnić, że dla trójkąta
prostokątnego równość zachodzi (wtedy możesz już wyjść z tezy i dojść do założenia stosując
przekształcenia jednoznaczne).
9 cze 21:35
Trivial: Może jednak przepisz tę równość... Są szanse, że istnieje prostsza wersja dowodu.
9 cze 21:36
tn: wzory redukcyjne zachodzą zawsze? czy tylko w trójkącie prostokątnym
9 cze 21:44
tn: czyli czy nawet dla alfy równej 105 ?
9 cze 21:44
Trivial:
Zachodzą zawsze.
105 = 90 + 45 − 30
9 cze 21:45
tn: a jedynka trygonometryczna?
9 cze 21:51
Trivial: też.
9 cze 21:53
tn: Jeżeli w trójkącie zachodzi sin2 (α) = sin2(β) + sin2(α+β) to trójkąt jest prostokątny
α+β+γ=180
γ=180 (α+β)
Moje spostrzeżenie jest takie:
δ = α+β
sin2(α+β) = sin2(δ) = sin2(180−δ)= sin2(180−(α+β)) = sin2(γ)
nie wiem co dalej?
9 cze 21:59
tn: trza to udowodnić
9 cze 21:59
Maslanek: Z twierdzenia sinusów udowodnij.
9 cze 22:05
tn: pokaż mi to
9 cze 22:07
Maslanek:

Przyjmuję takie oznaczenia, bo nie chce mi się klikać na alfy zbyt często..
Z twierdzenia sinusów:
| a | | c | | b | | c | | a | | b | |
| = |
| oraz |
| = |
| , oraz |
| = |
| . |
| sin x | | sin z | | sin y | | sin z | | sin x | | sin y | |
Po przekształceniach:
| | c sin x | | b sin z | | a sin y | |
a= |
| oraz c= |
| , oraz b= |
| . |
| | sin z | | sin y | | sin x | |
Jeśli trójkąt będzie prostokątny, to: a
2+b
2=c
2.
Udowodnij ^^.
9 cze 23:04