matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną
Marta:
Oblicz pochodną funkcji: f(x)=
x
64
+
1
x
8 cze 16:11
a:
Klasycznie: f(x) = x
n
f'(x) = nx
n−1
1
f(x) =
x + 1/x
64
1
f(x) =
x + x
−1
64
1
f'(x) =
− x
−2
64
8 cze 16:19