trygonometria
zanetta: | | 1 | |
kat α to jest kątem ostrym i sinα = |
| wówczas tgα ile jest równy  |
| | 3 | |
jak to obliczy ktoś wytłumaczy poklei
9 cze 18:03
Grzegorz: najpierw z jedynki trygonometrycznej wyliczyć cosinus a potem tg to jest sin do cos
9 cze 18:11
krystek:

oblicz x
9 cze 18:12
zanetta: tyle to wiem ale nie wiem jak to oblczyc
9 cze 18:16
9 cze 18:18
9 cze 18:19
krystek: a masz wyliczyć x z tw Pitagorasa
9 cze 18:19
zanetta: a na podstawie jakiego wzoru to obliczyć
9 cze 18:19
zanetta: 12+ b2=32
9 cze 18:21
krystek: tak
9 cze 18:21
zanetta: sama nie wiem jak wyznaczyć b2
9 cze 18:28
krystek: a rozwiąz r−nie: 22+x=52
9 cze 18:29
picia:
tak jak kazde rownanie z jedna niewiadoma, doprowadz do b2=
9 cze 18:30
zanetta: b
2=−1+9
b
2=8
9 cze 18:33
krystek: b=√8 lub b=−√8→odpada ponieważ kąt jest ostry
b=√2*4=2√2
9 cze 18:35
zanetta: tak sama nie wiem z kad sie wzięło √2*4
9 cze 18:39
mala2:
b2 = 8
b = √8
b = √2*4
b = √2*22
b = 2√2
9 cze 19:57