Określi ilość rozwiązań równania w zależności od parametru m.
Lewek27: Określi ilość rozwiązań równania w zależności od parametru m. Gdy równanie ma rozwiązanie
znajdź je.
a) 4x+2(x−m)=0
b)x*m+ 8= 3x+ 2m
9 cze 15:56
Krzysiek: skorzystaj z metody wyznaczników
9 cze 16:02
Lewek27: Niezbyt rozumię jak metoda wyznaczników może mnie się przydać. Przecież to nie jest układ
równań...
9 cze 16:09
pigor: ... np.
a)
4x+2(x−m)=0 ⇔ 6x=2m ⇒
x=13m i m∊R − równanie to ma
"zawsze" , czyli dla ∀
m∊R 1 (jedno) rozwiązanie (równanie oznaczone).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
x*m+8=3x+2m ⇔ (m−3)x=2(m−4) ⇒
x=2m−4m−3 i m≠3 , czyli
ma 1 rozwiązanie , gdy
m∊R\{3 (równanie oznaczone) , zaś
ma 0 rozwiązań ( równanie sprzeczne) , gdy
m=3 ... i to tyle . ...
9 cze 16:16
Lewek27: Dziękuję, dziękuję, dziękuję

! Już rozumiem!
9 cze 16:20
pigor: ... nie ciesz sie jeszcze, bo chyba nie wiesz kiedy równanie liniowe (stopnia pierwszego) staje
się, bo te dwa powyżej nieoznaczonym (ma
∞ wiele rozwiązań) , nigdy takie nie będą.
Jeśli podasz jakiś inny przykład to ...

taki może, ale nie musi być

, pozdrawiam, ale
na pewno nie tak ...

wylewnie
9 cze 16:26