Zadanie
Syla : prosze o pomoc

! nie rozumiem tego...

zadanie: znajdz x jeśli:
log (x−3) + log x = log4
8 cze 16:28
a: Możesz wciągnąć logarytm w logarytm:
log(x(x−3)) = log 4
log(x2−3x) = log 4
Odlogarytmizować
x2−3x = 4
x2 − 3x − 4 = 0
...
8 cze 16:35
Syla : Bardzo dziękuje
8 cze 16:42
a: Tylko na końcu kwestia sprawdzenia czy rozwiązanie jest w dziedzinie logarytmu, tj. liczb
dodatnich.
8 cze 16:44
Mila: zał.
x−3>0 i x>0⇔x>3
Δ=25
| | 3−5 | | 3+5 | |
x1= |
| =−1∉D lub x2= |
| =4 |
| | 2 | | 2 | |
8 cze 16:47
Syla : wiem wiem juz rozumiem to , dzieki za pomoc
8 cze 16:48