wyz. styczne do okręgu z punktu
vinceman: Wyznaczyc styczne do okręgu z punktu o współrzędnych xk, yk
(x −2)2− y2=16
Pk(10,12)
26 maj 15:13
Mila: Równanie stycznej
y=ax+b
Prosta przechodzi przez punkt P(10,12)
stąd:
12=10a+b
b=12−10a
y=ax+12−10a
odległość tej prostej od środka okręgu ma wynos r. S=(2,0)
r=4
postać ogólna stycznej
ax−y+12−10a=0
rozwiąż i oblicz a (dwa rozwiązania)
26 maj 17:39
vinceman: A jak wyznaczyc drugą styczną i do czego w takim razie jest to równanie (x−2)
2−y
2=16
29 maj 14:26
Mila: Z rownania okręgu − środek, promień (przeczytaj dokładnie rozwiązanie,masz tam napisany związek
z okręgiem)
z ostatniego równania ( z wartością bezwzględną) wyznacz a (wsp.kierunkowy prostej )
powinny wyjść dwa rozwiązania.
29 maj 15:30
Mila: Otrzymane rozwiązania (a1, i a2 wstaw do równania stycznej w postaci kierunkowej
y=ax+12−10a
29 maj 15:42
vinceman: | | 2 | |
czy a1= |
| ; a a 2=−2  |
| | 3 | |
29 maj 15:54
Basia:
przecież (x−2)2 − y2 = 16 nie jest równaniem okręgu
albo więc masz błąd w zapisie, albo to jest hiperbola i wtedy nie jest prawdą, że prosta,
która ma z tą krzywą jeden punkt wspólny jest do niej styczna
29 maj 16:00
vinceman: tak mam dokładnie podane
29 maj 16:09
Basia:
jeżeli to miał być okrąg to musi być
(x−2)2+y2=16
i można liczyć tak jak pokazała Mila
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
jeżeli to miało być równanie
(x−2)2−y2 = 16
trzeba liczyć zupełnie inaczej (przy pomocy pochodnych)
a ponieważ przerabiasz pochodne więc można mniemać, że jednak o to chodzi
na pewno masz w zadaniu słowo okrąg ?
29 maj 16:26
vinceman: tak przepraszam bylo +
29 maj 16:28
Mila: Ja założyłam z treści że to okrąg, zapomniałam napisać, że ma być plus, który "widziałam", bo
napisałeś, że to okrąg.
Policzę współczynniki poźniej.Będę dopiero po 22.
29 maj 16:52
Mila: Niestety przy tych danych takie nieciekawe rachunki.
Policzone dla równania okręgu: (x−2)
2+y
2=16 i punktu P=(10,12)
Sprawdź dokładnie treść zadania.
29 maj 22:34
Ewelina: wyznacz odległość od środka okręgu o równaniu (x+1)2+(y+3)2=2 do punktu B=(2,1)
10 cze 09:59
Basia:
odczytaj współrzędne środka okręgu S
jakie one są ? podaj wynik
10 cze 10:06