zapisz równanie stycznej do okręgu x^2 + y^2 - 8x -6y +20 = 0 i przechodzacej pr
gruba_helga: zapisz równanie stycznej do okręgu x2 + y2 − 8x −6y +20 = 0 i przechodzacej przez pocztek
ukladu wsprzednych.
//
10 cze 15:26
Mila:
(1) y=mx równanie prostej przechodzącej prze punkt(0,0)
x2+(mx)2−8x−6mx+20=0 wyznacz parametr dla którego Δ=0 i wstaw do (1) równania
10 cze 16:44
Eta:
2/ sposób
o: (x−4)
2+(y−3)
2= 5
S( 4,3) , r=
√5
równanie stycznej przechodzącej przez (0,0)
k: y=mx ⇒ mx−y=0
d −−− odległość środka S od stycznej = r=
√5
|4m−3|=
√5*
√m2+1 /
2
16m
2−24m+9= 5(m
2+1)
11m
2−24m+4=0 Δ=....
Odp: styczne mają równania:
10 cze 17:17