rozkład wielomianu na czynniki
katrin: Proszę o pomoc w rozłożeniu wielomianu na czynniki metodą Hornera
W3(x)= 3x3−5x2−88x+60
7 cze 11:36
katrin: i drugi przykład: W5(x)=x5−2x4−4x3+4x2−5x+6
7 cze 11:39
katrin: pomoze ktoś?
7 cze 13:26
7 cze 13:30
katrin: NIKT NIE ROWZIĄZE TEGO?
7 cze 15:05
Bezimienny: ale w czym tu pomagać? masz dobrze rozpisaną metodę więc bez problemu możesz zrobić
7 cze 15:08
Mila: W5(x)=x5−2x4−4x3+4x2−5x+6
W(1)=0 x=1 jest pierwiastkiem tego wielomianu
1 −2 −4 4 −5 6
1−1 −5 −1 −6 0
x5−2x4−4x3+4x2−5x+6=(x−1)*(x4−x3−5x2−x−6)
szukaj całkowitych pierwiastków.
7 cze 16:41
katrin: a ten pierwszy przyklad rozwiąże ktoś tą metodą? pliss
8 cze 13:19
Gustlik: 3 −5 −88 60
1 3 −2 −90 −30
−1 3 −8 −80 140
2 3 1 −86 −112
−2 3 −11 −66 192
3 3 4 −76 −168
−3 3 −14 −46 198
4 3 7 −60 −180
−4 3 −17 −20 140
5 3 10 −38 −130
−5 3 −20 12 0
−5 jest pierwiastkiem
(x+5)(3x2−12x+12)=0
Dalej z delty, myslę, że sobie poradzisz.
9 cze 11:20