Odległość między prostymi równoległymi
Realist: a)y=2x+5 i 2x−y−3=0
b)4y+3x−2=0 i −9x−12y+4=0
c)y=6 i y=−1
9 cze 19:03
Mateusz:
Odległość dwóch prostych równoległych jest równa odległosci dowolnego punktu lezącego na jednej
z nich od drugiej prostej czyli wybierasz sobie dowolny punkt lezący na jednej z prostych i
oliczasz odległosc ze wzoru:
np mam dwie proste y=2x i y= 2x+3 i wybieram sobie punkt np P=(−1,−2) nalezący do prostej
y= 2x
A B C są wspołczynnikami w równaniu ogólnym prostej(u nas tej drugiej czyli y=2x+3=> 2x−y+3=0)
| | |2xp−yp+3| | | |2*(−1)+(−1)*(−2)+3| | | 3 | | 3√5 | |
d= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √22+(−1)2 | | √5 | | √5 | | 5 | |
9 cze 20:21
Realist: Dziękuję Ci za pomoc.
9 cze 21:24