.
Eryk: na ile sposobów można ustawić 6 osób tak aby a,b były obok siebie ?
1 2 3 4 A,B
A,B = 2! * 4! = 48 ?
9 cze 13:00
Basia: z reguły mnożenia
5*2!*4!
A i B na miejscach 1,2 lub 2,3 lub 3,4 lub 4,5 lub 5,6 (stąd 5)
może być w każdym przypadku AB lub BA (stąd 2!)
pozostała czwórka dowolnie (czyli 4!)
9 cze 13:07
Ajtek:
A B 3 4 5 6
1 A B 4 5 6
1 2 A B 5 6
1 2 3 A B 6
1 2 3 4 A B
5*2!*4!, tak to chyba bedzie.
9 cze 13:09
Eryk: dzięki

!
9 cze 13:12
pigor: ... czyli ...
2!*5!= 1*2*1*2*3*4*5=
240 sposobów , bo "sklejasz" A z B tak :
AB lub BA, czyli na 2 sposoby =1*2=2! i masz już nie 6 tylko 5 osób, które permutujesz
(przestawiasz) na 5! sposobów . ...
9 cze 13:49