Funkcja kwadratowa
Szajbusek: Pierwiastki trójmianu y=x
2 + px +q są liczbami przeciwnymi. Wynika stąd, że
a. p=0 i q dowolne
b. p dowolne 0 i q <0
c. p=0 i q<0
d. p=0 i q>0
Proszę o wytłumaczenie
10 cze 12:00
Basia:
x2 + px + q = (x−d)(x+d) i d≠0
x2 + px + q = x2 − d2
p = 0 i q = d2
a d2>0
10 cze 12:02
Szajbusek: co to d
10 cze 12:03
Basia:
pierwiastek trójmianu; możesz sobie napisać co chcesz x0, x1, g, h , j, alamakota itd.
10 cze 12:05
Szajbusek: hmm a mozesz wytłumaczyc po kolei co robiłaś ?
Bo mnie w szkole nie było i nie kapuje tego...
10 cze 12:06
Basia:
jeżeli trójmian f(x) = ax2+bx+c ma dwa pierwiastki x1 i x2
to daje się go zapisać w postaci iloczynowej f(x) = a(x−x1)(x−x2)
u Ciebie a=1
x1 = d
x2 = −d
i d≠0 (bo inaczej nie byłyby to liczby przeciwne)
stąd masz
x2+px+q = 1*(x−d)*(x−(−d)) = (x−d)(x+d) = x2−d2 = x2 + 0*x +(−d2)
i porównujesz współczynniki
p stoi przy x ⇒ p=0
q to wyraz wolny ⇒ q = −d2 (poprzednio chyba minus zjadłam)
d2 > 0 ⇒ q= −d2 < 0
10 cze 12:12
Nick: Trójmiany y= − x
2+3x−2 i y=2x
2 −x +1 są jednocześcnie rosnące w przedziale:
a. (1/4, 3/2)
b. (−3/2, 1/4)
c. (1/2, 7/4)
d. (1/4, 2/3)
Proszę o rozwiązanie z tłumaczeniem
10 cze 12:33
Mila: | | −b | |
y= − x2+3x−2 xw= |
| =1,5 parabola skierowana w dół (narysuj) |
| | 2a | |
i jest rosnąca dla xe(−
∞,1,5)
i y=2x
2 −x +1 x
w=0,25 parabola skierowana do góry i jest rosnąca dla xe(0,25,
∞)
odp.(a) xe(0,25,1,5)
Narysuj.
10 cze 16:36