wzory redukcyjne
Xin: Piszę nie z konkretnym zadaniem, ale po prostu mam pytanie. Chodzi o wzory redukcyjne w
trygonometrii. Ogólnie wiem, że znak na końcu jest taki sam, jak znak kąta na początku
(ustalam, w której jest ćwiartce i wiem, że ma taki a nie inny znak). Ale jeżeli kąt jest na
minusie, to jak ustalam znak? Dla przykładu, miałam do ustalenia, ile to jest tg (−840o) ?
9 cze 20:59
Aga1.: tg(−8400)=−tg8400=−tg1200=−tg(1800−600)=−(−tg600)=+tg600
9 cze 21:05
Trivial:
sin(−x) = −sinx
cos(−x) = cosx
tg(−x) = −tgx
ctg(−x) = −ctgx
'Tylko cosinus gubi minus'.
9 cze 21:08
Xin: Ale skąd mam wiedzieć, który wzór zastosować? Chodzi mi o to, że tg (−840o) rozwiązywałam jako
tg(−840o) = −tg(720o+120o) = − tg(90o+30o) = −ctg30o
Dlaczego mi wychodzi minus a powinien wychodzić plus?
9 cze 21:37
krystek: ponieważ w II ćwiartce tg jest ujemny i masz
−(−ctg30)=ctg30
9 cze 21:40
krystek: opanuj znaki funkcji w poszczególnych ćwiartkach
9 cze 21:40
Trivial:
| | | druga ćwiartka → tangens ujemny | | | 90o → przechodzi w kofunkcję | |
| |
tg(90o + 30o) = | = −ctg30o. |
| | |
A zatem
−tg(90
o + 30
o) = −(−ctg30
o) = +ctg30
o.
9 cze 21:41
Xin: ahaaaaa, dziękuję!
9 cze 21:52
krystek: Poćwicz
| | y | |
sinx= |
| i jest dodatni gdy y dodatnie czyli I iII ćwiartka |
| | r | |
ujemne gdy y ujemne czyli II i IV ćwiartka
Analogicznie pozostałe
ctgx=U{x}[y}
9 cze 21:56