Układ Nierówności
ola: Mam do rozwiazania układ rownań z dwoma niewiadomymi x,y
6yx − 6y = 0
3x2 − 6x + 3y2 = 0
w rozwiazaniu wszylo mi ze x=1 y=1, x =1 y=−1 i niestety dostałam 0 pkt bo powinny wyjsc 4
rozwiazaznia ( dodatkowo jeszcze x=0 y=0 oraz x=2 y=0). Prosze o pomoc bo liczac ciagle
wychodza mi tylko dwa rozwiazania.
9 cze 09:53
Basia:
6y(x−1) = 0
y = 0 lub x=1
dla y=0 masz
3x2 − 6x = 0
3x(x−2) = 0
x = 0 lub x=2
czyli masz (x=0; y=0) lub (x=2; y=0)
dla x=1 masz
3−6+3y2 = 0
−3+3y2 = 0/:3
y2 −1 = 0
(y−1)(y+1)=0
y=1 lub y= −1
czyli masz (x=1; y= −1) lub (x=1; y=1)
9 cze 10:02
ola: Dzieki wielkie
9 cze 10:08