funkcja liniowa
zuza: W zbiorniku znajdowało się 240l wody. Po odkręceniu kurka odpływowego woda wypływała ze
zbiornika ze stałą prędkością 20 litrów na minutę.
a) Napisz wzór funkcji liniowej określający zależność liczby litrów wody pozostałej w zbiorniku
od czasu jaki upłynął po odkręceniu kurka odpływowego.
b) Ile minut trwało całkowite opróżnienie zbiornika?
c) Ile wody zostało w zbiorniku po 5 min?
Proszę o obliczenia
10 cze 12:52
krystek: V=20U[l}{min}
t=x min
y=240−20*x y ⇒wyraża ilość pozostałej wody
10 cze 12:57