Udowodnij, że kąt ostry wyznaczony
k.p: Udowodnij, że kąt ostry wyznaczony przez przekątne prostokąta ma miarę 2 razy większą od miary
kąta, który tworzy przekątna z dłuższym bokiem prostokąta.
8 cze 23:08
Mila: Skorzystaj z twierdzenia, że kąt zewnętrzny Δ jest równy sumie kątów wewnętrznych nie
przyległych do niego.
II sposób z sumy katow w Δ i sumy kątów przyległych.
8 cze 23:40
123:

Oznaczenia:
a = α
b = β
y = γ
Rozwiązanie:
β = 180
o − α // kąt półpełny
| | 180o − β | | 180o − (180o − α) | | α | |
γ = |
| ⇒ γ = |
| ⇒ γ = |
| c.n.d. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 cze 23:43
pigor: ... narysuj sobie prostokąt ABCD (AB>BC) i 2−ie jego przekątne przecinające się w punkcie O
, który połącz z środkiem E boku np. BC (lub AD) , to
połowa kąta ostrego BOC , np. kąty ∡ BOE = ∡ABO są równe jako kąty naprzemianległe
wewnętrzne , czyli miary
12∡BOC=∡ABO /*2 ⇔
∡BOC=2∡ABO c.n.u. . ...
8 cze 23:49