pomocy
Karolina: ustal dziedzinę wyrażenia
x
_____________
(x+2)(x−3)(2x−5)
oblicz wartość tego wyrażenia dla x=−1 oraz x=−2
8 cze 16:32
Grzegorz: mianownik ma być różny od zera
dziedzina to zbór licz rzeczywistych bez −2, 3, i 5/2
oblicz wartość podstaw −1 policz
dla −2 nie można liczyć bo nie należy do dziedziny
8 cze 16:43
8 cze 16:51
Grzegorz: dziedzina
x+2≠0
x≠−2
x−3≠0
x≠3
2x−5≠0
| | 2 | |
Dziedzina x∊r\{−2,3, |
| } |
| | 5 | |
wartość dla x=−1
| −1 | | 1 | |
| = |
| |
| (−1+2)(−1−3)(2x(−1)−5) | | 28 | |
8 cze 16:57
Grzegorz: to są podstawy podstaw.
8 cze 16:58
Karolina: a mógł bys mi to całkiem rozpisać tak jak powinno być

8 cze 17:00
Grzegorz: ale co mam rozpisać policz wyrażenia w nawiasach w mianowniku i pomnóż
czyli
1x(−4)x(−7)= 28
dziele licznik przez mianownik i moja pomyła bo wynik −1/28
8 cze 17:03
picia:
@Karolina jaja sobie robisz ? masz wszystko rozpisane...........
8 cze 17:03
Grzegorz: dzięki fakt jak się szybko robi to się diabeł cieszy powinno być w dziedzinie 5/2
8 cze 17:06
Karolina: i tak nic nie rozumiem z tego co piszecie...
8 cze 17:07
picia: nie wolno dzielic przez 0 to takie trudne
8 cze 17:08
Karolina: tak
8 cze 17:09
Grzegorz: to czas się wziąć porządnie za naukę a nie na forum szukać gotowców.
8 cze 17:09
Karolina: No weźcie
8 cze 17:12
Karolina: mam sie tu załamać
8 cze 17:12
Grzegorz: napisałem ci wszystko jak liczyć prościej nie potrafię. Może poszukaj sobie korepetycji.
8 cze 17:13
Grzegorz: czego nie wiesz
8 cze 17:13
Karolina: prosze żebyś mi to napisał tak jak ja powinnam napisać bo i tak nie umiem tego rozwiązać
no...
8 cze 17:14
Grzegorz: nie można dzielić przez zero, wiec mianownik musi być różny od zera.
a że w mianowniku jest mnożenia to każdy wyraz w nawiasie musi być różny
Tak się wyznacza dziedzine
jasniej
8 cze 17:17
Karolina: tak
8 cze 17:18
Grzegorz: to umiesz to policzyc
8 cze 17:19
Karolina: a nie mógł byś mi tego napisać tak jak powinno być
8 cze 17:19
Grzegorz: napisałem 4 post od góry zmien tylko zamias 2/5 na 5/2 i wynik z 1/28 na −1/28
to wszystko
pozdrawiam
8 cze 17:21
Karolina: nie umiem właśnie dlatego prosze żebys Ty to zrobił jeśli nie masz nic przeciwko
8 cze 17:21
Grzegorz: no napisałem ci w 4 poście prościej nie umiem.
8 cze 17:23
Karolina: a nie możesz mi tego rozwiązać
8 cze 17:24
picia:
MASZ JUŻ ROZWIĄZANE
8 cze 17:42