Maslanek: Mianownik jest kwadratem, więc nie wpływa na monotoniczność.
Policz, kiedy f'(x)>0 − wtedy jest rosnąca.
Oraz kiedy f'(x)<0 − wtedy jest malejąca.
Możesz zastosować podstawienie x
3=t. Będzie prościej
Maslanek: Ja nie student, więc wiele się nie dowiesz

Masz, że f'(x)=−U{(x
3)(x
3−32)}{(x
3−8)
2.
D = x≠2.
Niech x
3=t.
| | t(t−32) | |
Wtedy f'(t)=− |
| . |
| | (t−8)2 | |
f'(t)>0 ⇔ −t(t−32)>0 (niezależne od mianownika oprócz dziedziny, bo kwadrat) ⇔ t(t−32)<0 ⇔
⇔ t∊(0,32)
Zatem f'(x)>0 ⇔ x
3>0 oraz x
3<32.
A malejąca jest dla przedziałów nienależących do tego nie licząc tego, kiedy f'(x)=0, czyli
ekstremów. Po prostu zostawiasz otwarte przedziały.