statystyka
:): Lekkoatleta A uzyskał w skoku w dal następujące wyniki na zawodach w całym sezonie
(w m): 6.82, 6.96, 7.23, 7.05, 7.80, 7.75. Lekkoatleta B, startujący w tych samych
zawodach, uzyskał takie wyniki, że ich średnia arytmetyczna wyniosła 7.5 m, a suma
ich kwadratów 450.2592 m2. Który z tych lekkoatletów osiągał regularniejsze wyniki?
10 cze 00:19
aj: chociaż wskazowki
10 cze 10:49
Basia:
musisz policzyć odchylenie standardowe dla obu
dla A klasycznie bo masz wyniki
dla B z wzoru
D2(B) = E(B2) − (EB)2
10 cze 10:55
:): ale nie mialem takich wzorow
10 cze 11:50
Basia:
bez tego się nie da; można je wyprowadzić
E(B) − wartość oczekiwana, czyli tutaj średnia arytmetyczna
| | 1 | |
D2B = |
| *∑(bi − E(B))2 = |
| | n | |
| 1 | |
| *∑[ bi2 − 2E(B)*bi + (E(B))2 ] = |
| n | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ∑bi2 − 2*E(B)* |
| ∑bi + |
| ∑(E(B))2 = |
| n | | n | | n | |
| | 1 | |
E(B2) − 2*E(B)*E(B) + |
| *n*(E(B))2 = |
| | n | |
E(B
2) − 2(E(B))
2 + (E(B))
2 =
E(B
2) − (E(B))
2
u Ciebie
(E(B))
2 = (7,5)
2
10 cze 12:00