liczby zespolone
elena2: Może mi to ktoś wytłumaczyc


z
2=−1
Wg odpowiedzi rozwiązaniem jest z=i lub z=−i, a mi wychodzą 3 rozwiązania i nie moge zlapać
tego bledu.....
9 cze 14:41
NUL: nie ma takiej liczby z aby podniesiona do kwadratu dała jaką kolwiek liczbe ujemną..
9 cze 14:47
___std_call___: [b]NUL[/b] nie ma liczy rzeczywistej takiej ale tutaj nie o liczby rzeczywiste chodzi.
9 cze 14:48
Krzysiek: to pokaż elena2, w jaki sposób rozwiązywałaś, przecież wielomian stopnia 2 może mieć tylko 2
pierwiastki
9 cze 14:55
elena2: tak, bo to są liczby zespolone i rownanie przyjmuje postac x2+2xyi−y2=−1 porównuje sie
postaci rzeczywiste i urojone do siebie powstaje ulkad równań i tam gdzieś musze mieć jakiś
błąd w rozwiązaniu tego ukladu
x2−y2=−1
2xy=0
9 cze 14:55
elena2: x=0 lun y=0
dla x=0 dla y=0
y=1 lub y=−1 x2=−1
9 cze 14:58
elena2: ok juz wiem

zostawiam postac x=0 y=1 lub x=0 y=−1 dzieki bardzo
9 cze 14:59
Krzysiek: tak, bo dla y=0
x2 =−1 −ukl sprzeczny,ponieważ x∊R
9 cze 15:01