pomocyy pomocyy pomocyy
anka1010: rozwiązać równanie wyznacznikowe
pomocyyy
0 −1 x 3
−1 2 1 2 = 6x{2)
1 0 −1 −2
−2 3 2 1
9 cze 12:40
anka1010: tam miało być = 6x2
9 cze 12:41
Basia:
no to policz ten wyznacznik
możesz łatwo wyzerować wiersz 2 i wg niego potem rozwinąć
w2+w3 i w4+2*w3
masz
0 −1 x 3
0 2 0 0
1 0 −1 −2
−2 3 2 1
W = (−1)2+2*2* W1
W1 = 0 x 3
1 −1 −2
−2 2 1
a ten np. metodą Sarrusa albo w3+2*w2 i masz
W1 = 0 x 3
1 −1 −2
0 0 −3
W1 = (−1)2+1*1*(−3x − 3*0)
dalej już sobie popodstawiaj i rozwiąż równanie kwadratowe
9 cze 13:04