Oblicz:
Ania ;): pomoże ktoś


? mam tutaj całkę :
3x−11/ x2 −5x −6 dx
8 cze 14:37
Maslanek: Ja się tam na tym nie znam, ale:
W mianowniku masz (x−6)(x+1). Rozbij na ułamki proste.
8 cze 14:49
Ania ;): i co dalej?
8 cze 14:53
8 cze 14:53
olga: no chyba że liczysz na gotowca ale wtedy nigdy się nie nauczysz
8 cze 14:54
Ania ;): i tak sie nie zdaze nauczyc

jutro mam poprawę, wiec mialam nadzieje, ze ktos sie ulituje i mi
zrobi
8 cze 14:55
Mateusz:
No w linku masz zrobione
8 cze 14:55
Ania ;): ooo dzięki

już tam zaglądam, jesteście wielcy

8 cze 14:56
Ania ;): ale to chyba jednak jest troche inne bo jest −3x i inne znaki na dole
8 cze 14:56
Maslanek: | 3x−11 | | 3x−11 | |
| = |
| , |
| x2−5x−6 | | (x−6)(x+1) | |
| | 3x−11 | | A1 | | A2 | |
Czyli: |
| = |
| + |
| , |
| | (x−6)(x+1) | | x−6 | | x+1 | |
3x−11=A
1(x+1)+A
2(x−6).
Stąd:
A
1+A
2=3
A
1−6A
2=−11
Wyliczyć i całkować.
8 cze 15:00
olga: ale masz schemat działania. Wystarczy poczytać i się zrobi. Uwiesz jest to proste . A skoro
twierdzisz że się nie zdążysz nauczyć to po co chcesz się poprawiać?
8 cze 15:02
8 cze 15:02
Ania ;): bo jesli sie nie poprawie to nie bede dopuszczona do egzaminu ktory jest za dwa tygodnie, w tym
czasie zdaze to ogarnac, a tak jutro ostatni termin mam gotowe podane tylko rozwiazac, czego
nie umiem na dzien dzisiejszy.
8 cze 15:04
Maslanek: Rozwiązanie końcowe to: ln|x−6| + 2ln|x+1| + C.
8 cze 15:04
Ania ;): Maslanek dzieki wielkie
8 cze 15:06
8 cze 15:33
Mila: x
2−5x−6=(x+1)*(x−6)
| | 3x−11 | | A | | B | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | (x+1)*(x−6) | | x+1 | | x−6 | |
| 3x−11 | | a(x−6)+B(x+1) | | x(A+B)−6A+B | |
| = |
| = |
| |
| (x+1)*(x−6) | | (x+1)*(x−6) | | (x+1)*(x−6) | |
A+B=3
−6A+B=−11
A=2
B=1
| | A | | B | | 2 | | 1 | |
∫ |
| dx+∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | x+1 | | x−6 | | x+1 | | x−6 | |
=2ln|x+1|+ln|x−6|+C
8 cze 17:06
8 cze 17:18
Mila:
8 cze 20:31