pomoże mi ktoś sprawdzić czy jest dobrze ?
Eryk: n!
−−−−−−−−−−−= 15
2*(n−2)!
n= 15(2n−4)
n= 30n−60
n(1−30)=−60
−n29=−60
n=60/29
dobrze ?
10 cze 11:09
Basia: niestety nie jest
| n! | | 1*2*3*.....*(n−2)*(n−1)*n | |
| = |
| = (n−1)*n |
| (n−2)! | | 1*2*3*.....*(n−2) | |
i masz
(n−1)*n = 30
n
2 − n − 30 = 0
Δ itd.
pamiętaj, że n∊N
10 cze 11:16
Maslanek: n≥2.
10 cze 11:24
pigor: .... otóż, np. tak : z definicji operatora silnia
n∊N i
n≥2 ,
wtedy :
n!2(n−2)! = 15 ⇔
(n−2)!(n−1)n(n−2)! = 30 ⇔ (n−1)*n = 5*6 ⇔
n=6 . ...
10 cze 11:40
pigor: ... no tak, ale pomnożyłem obie strony w swojej pamięci RAM przez 2 . ...
10 cze 11:43
pigor: :

dziękuję ...
10 cze 11:44
Maslanek: Nie dziękuj, nie trzeba
10 cze 11:44
Eryk: dzięki ,miałem nie ogar .
10 cze 11:48