planimetria
xyz: 1)
sprawdz czy trojkat ABC jest prostokatny :
A(3,0) B(−6,8) C(−2,−2)
2)Oblicz kolejno

lugosc odcinka AB,odleglosd pkt C od prostej AB i pole trojkata ABC
a) A(−1,1) B(3,−2) C(2,3)
7 cze 11:37
m.: w pierwszym należy obliczyć długości boków ab,bc,ac i zobaczyć czy twierdzenie Pitagorasa
zachodzi
w drugim natomiast należy skorzystać ze wzorów w tablicach na odległość punktu od prostej, a
pole możesz także obliczyć podstawiając 3 wierzchołki do wzoru podanego w tablicach
7 cze 18:35
2468: a moglbys/ moglabys jakos zaczac obliczenia?
10 cze 11:19
10 cze 11:21
Maslanek: Nie wystarczyłoby policzenie dwóch kątów?
Tylko nie mam pojęcia jakby tu wykorzystać iloczyn skalarny albo wektorowy.
Mógłby ktoś przybliżyć?
10 cze 11:24
Basia:
skalarny, ale wątpię czy były wektory
liczysz współrzędne AB→, AC→ i BC→ a potem iloczyny skalarne
AB→oAC→
AB→oBC→
AC→oBC→
jeżeli któryś = 0 ⇒ odpowiednie wektory są prostopadłe ⇒ trójkąt jest prostokątny
10 cze 11:26
Basia:
u→o w→ = 0 ⇔ u→⊥w→
10 cze 11:28
Maslanek: AB = [−9,8]
AC = [−5, −2]
BC = [4, −10]
Najdłuższym z wektorów jest AB, więc jeśli trójkąt byłby prostokątny to właśnie on byłby
przeciwprostokątną.
Zatem liczę AC o BC = a
aa
b + b
ab
b = −5*4 + −2*−10 = −20 + 20 = 0.
Prostokątny
10 cze 11:37
Maslanek: Całkiem do ogarnięcia

Dzięki
10 cze 11:37
2468: a jak wyznaczyc rownanie prostej ab i obliczyc odl punktu c od tej prostej ab w 2 przykl bo
odleglosc A iB od siebie mam policzona
10 cze 11:44
10 cze 11:46
2468: dzieki wielkie

chyba wyszlo: d czyli odl pkt c od prostej 3,4(3 2/5) pole 8,5
10 cze 11:57
Maslanek: Z mojego wychodzi 29...

AC * BC =
√29 *
√116 =
√29 *
√4*29 = 58
P= 29...
Także coś źle u mnie albo u Ciebie
10 cze 12:00
2468: hmmmmm sprawdze jeszcze raz
10 cze 12:02
2468: dobrze mam
10 cze 12:11