Czy mógłby mi ktos pomóc?
ewela: Ciało podrzucono do góry tak, że lecąc w górę na wysokości 2m miało prędkość 5m/s. Jaką
prędkość będzie miało to ciało na wysokości 3m?
W zadaniach przyjąć g=10m/s2
9 cze 09:20
gość: | | m | |
Z różnicy energii kinetycznej ΔEk= |
| *(v02−v12), która zostanie zużyta na |
| | 2 | |
"podniesienie tego ciała ΔE
p=mg(h
1−h
0)
9 cze 10:43
kokospoko: ale ja nie mam masy tego ciała
9 cze 10:46
gość: Masy się skaracają
9 cze 10:47
kokospoko: a możesz to rozpisać bo mi jakoś nie wychodzi
9 cze 10:49
Gustlik:

Z zasady zachowania energii − przyjmij, poziom "początkowy", czyli ten na wysokości 2m jako
poziom zerowy, czyli jakbyś ciało podrzuciła z tej wysokości z prędkością 5 m/s.
E
k2=E
k1−E
p, gdzie E
k1 i E
k2 to początkowa i końcowa energia kinetyczna, a E
p −
energia potencjalna
mv
22=mv
12−2mgh /:m
v
22=v
12−2gh /
√
v
2=
√v12−2gh
Podstaw:
v
1=5m/s
g=10m/s
2
h=3m−2m=1m, bo taką drogę przebyło ciało.
9 cze 10:51
gość: ΔE
k=ΔE
p
masy się skracają i mnożymy przez dwa
v
02−v
12=2g(h
1−h
0)
v
02=2g(h
1−h
0)+v
12
v
0=
√2g(h1−h0)+v12
9 cze 10:54
gość: Cholera, nie doczytałem, chodziło o prędkość na górze ⇒ wyliczenie Gustlika jest dobre
9 cze 10:56
ewelka: dziekuje
9 cze 10:56
Gustlik:
9 cze 14:06